Est News

Tratamente în străinătate

Simona Polak

Sistemul românesc de sănătate nu oferă toate posibilitățile existente de tratament, dar nici statul nu alocă suficienți bani pentru acei bolnavi a căror singură șansă de supraviețuire este o operație în străinătate. De la începutul anului, Ministerul Sănătății a aprobat doar 22 de dosare pentru tratamente în afara României, din totalul celor 52 depuse. Totul se reduce la bani: în ultimii doi ani, fondurile alocate au fost înjumătățite.

Dosarele celor care solicită tratament în străinătate sunt pline de acte, adeverințe, rapoarte medicale, buletine de analiză, strânse pe parcursul a câțiva ani. De toate este nevoie pentru a rămâne în viață.

Anul trecut, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui au fost înregistrate patru solicitări de tratamente în țările Uniunii Europene. Toate dosarele au fost aprobate.

”Două solicitări au fost pentru Austria și două pentru Germania. A fost vorba despre copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani. Dintre cele patru solicitări, trei au fost pentru intervenții chirurgicale la inimă în vederea corectării unor malformații congenitale, iar una a fost pentru o intervenție neurochirugicală în vederea înlăturării unei formațiuni tumorale. Pentru anul în curs, avem înregistrate până acum două solicitări, una pentru Austria (un copil de nouă luni care necesită o intervenție chirurgicală la inimă) și una pentru Germania (un adult de aproximativ 60 de ani care are nevoie de o intervenție chirugicală în vederea extirpării unei tumori”, a declarat președintele CJAS Vaslui, Simona Polak.

Traseul obținerii fondurilor este însă anevoios. Pacientul întocmește un dosar care conține, între altele, o cerere-tip și care se depune la Direcția de Sănătate Publică. Mai departe, ajunge la o comisie care decide dacă solicitarea este îndreptățită. Dacă răspunsul este favorabil, cererea ajunge la Ministerul Sănătății, unde o altă comisie dă verdictul final.

Ministerul Sănătății dă bani pentru tratamente în străinătate doar atunci când nu există remediu în țară. Până acum, s-au aprobat dosare pentru transplant, radioterapie și operații pe inimă. Israel, Austria, Germania, Italia, Ungaria și Spania sunt țările unde au mers cei mai mulți pacienți români.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version