Est News

Contrabandiștii basarabeni pregăteau un atac mârșav împotriva comisarului Lascu: Mafia țigărilor

Liderul contrabandiștilor basarabeni, arestat săptămâna trecută la Vaslui, alături de șeful Punctului de Frontieră Leova, a fost interceptat de procurorii DNA în timp ce punea la cale aplicarea unei «corecții» fizice comisarului Ionel Lascu, de la Berezeni, căruia îi promisese inițial o mită de zeci de mii de euro. Traficantul îl suspecta deja pe polițitul de frontieră că a dat în vileag afacerile ilegale cu țigări.

Un ofițer român, șeful Punctului de Frontieră Berezeni din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Vaslui, comisarul Ionel Lascu, a demascat una dintre cele mai puternice rețele de contrabandă din Republica Moldova, care acționa pe frontiera verde și în care erau implicați doi ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Punctului de Frontieră Leova, sector omolog celui de la Berezeni.

În perioada 10 noiembrie 2013 – 12 decembrie 2013, comisarul Lascu a fost contactat de șeful Punctului de Frontieră Leova, Ivan Musteață, și un subaltern al acestuia, Iurie Volceanov, care i-au cerut să le asigure transportul ilegal a unor cantități de țigări, promițându-i că va primi sume importante de bani, mai exact câte 50 de euro pentru fiecare bax. Pentru a-și asigura libertatea totală pe râul Prut, în zona Sectorului de Frontieră Fălciu, pentru o singură noapte, contrabandiștii basarabeni i-au promis comisarului Ionel Lascu nu mai puțin de 12.500 de euro.

După câteva săptămâni de presiuni, la începutul lunii decembrie 2013, șeful Punctului de Trecere a Frontierei Berezeni a formulat un denunț împotriva contrabandiștilor, care pregăteau un prim transport de peste 100.000 de pachete de țigări. Odată cu declanșarea urmăririi penale, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Iași al DNA au dispus introducerea în cauză a doi investigatori sub acoperire, care aveau rolul de a achiziționa țigările de contrabandă de la basarabeni.

“Prin rezoluția din data de 02.12.2013, s-a dispus începerea urmăririi penale întrucât din datele și informațiile existente la momentul respectiv rezulta faptul că funcționari ai Sectorului Poliției de Frontieră Leova (Republica Moldova) au contactat reprezentanți ai Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni (România), în vederea creării unei breșe în dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat, cu scopul de a introduce în România (fraudulos) cantități de țigări, în schimbul serviciilor oferind sume de bani cuprinse între 10.000-15.000 euro. Inculpații Iordachi Vasile Volceanov Iurie și Musteață Ivan (ofițeri în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Leova – Republica Moldova) au inițiat/constituit un grup infracțional organizat, specializat în derularea de operațiuni de contrabandă, concretizate în introducerea frauduloasă pe teritoriul României, peste frontiera verde, în perioada decembrie 2013 – mai 2014, a unor diverse cantități de țigări, fără ca acestea să fie supuse regimului fiscal din România”, se arată în propunerea de arestare înaintată de procurori Tribunalului Vaslui.

Contrabandiștii, prudenți

Alături de cei doi ofițeri de la Punctul de Frontieră Leova, un alt lider important al grupării este basarabeanul Vasile Iordachi, cel care se ocupa de organizarea efectivă a rețelei. Acesta îi dirija pe ceilalți contrabandiști, indicându-le sarcini clare în activitatea infracțională.

Pe 22 decembrie anul trecut, Iordachi i-a cerut unui membru al rețelei, Gheorghe Braga, tot din Republica Moldova, să se deplaseze pe teritoriul României, în zona sectorului Berezeni, cu un autocamion pentru a ridica de la cărăuși aproximativ 130.000 de pachete cu țigări. La operațiune a participat și unul dintre cei doi investigatori sub acoperire, însă totul a fost sistat din inițiativa membrilor grupului infracțional, motivat de apariția în zonă, pe malul moldovenesc, a unui mijloc de transport suspect.

O săptămână mai târziu, în noaptea de 27/28 decembrie 2013, contrabandiștii basarabeni au pus la cale un alt transport de țigări peste Prut.

„Inculpatul, Lisnic Igor, s-a deplasat la volanul autocamionului marca Mercedes, împreună cu investigatorul cu identitate acoperită Mihai Cristian, în zona râului Prut, de unde a preluat o cantitate de aproximativ 200 de baxuri cu țigări, ce au fost trecute cu bărcile, peste frontiera verde, de un grup de aproximativ 20-25 de cărăuși rămași neidentificați, țigările fiind ulterior transportate în municipiul București”, se arată în referatul DNA.

Pentru a-și asigura transportul de țigări spre capitală, liderul contrabandiștilor, Vasile Iordachi, se deplasa cu un autoturism în fața autocamionului, având rol de antemergător și de semnalizare a oricărui pericol legat de controale în trafic, iar un alt contrabandist, Vasile Nastas, avea rol de închizător de coloană, dar și de creare a unei diversiuni pentru a atrage asupra sa atenția unei eventuale patrule de poliție apărute pe traseul de deplasare.

Fiind monitorizat de procurorii DNA, transportul contrabandiștilor a fost dejucat de un echipaj al Brigăzii Poliției Rutiere București, care a luat măsura indisponibilizării mijlocului de transport și a unei cantități de 89.650 de pachete de țigări de proveniență moldovenească.

Zeci de mii de euro șpagă

Pe 21 ianuarie 2014, liderul contrabandiștilor, Vasile Iordachi, i-a oferit șefului Punctului de Trecere a Frontierei Berezeni suma de 21.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro), promițându-i că diferența până la 12.500 de euro (suma promisă inițial) îi va fi remisă după următoarea operațiune de contrabandă. În aceeași zi, comisarul Lascu a predat banii procurorilor DNA.

Pentru a fi siguri că vor avea frontiera verde liberă în noaptea de 24/25 ianuarie, Vasile Iordachi i-a promis comisarului Lascu că îi va oferi încă 10.000 de euro, pe lângă suma stabilită inițial. Aproximativ 35.000 de pachete cu țigări urmau a fi introduse de cărăuși pe teritoriul României.

Pe 23 aprilie, pentru a-l determina pe șeful Punctului de Frontieră Berezeni să continue „activitatea ilegală”, de creare a unei breșe în sistemul de supraveghere al frontierei de stat, basarabeanul Vasile Iordachi i-a promis suma de 7.500 de euro, aferentă unei operațiuni din 27/28.12.2013, în completarea sumei de 5.000 de euro remisă pe 21 ianuarie 2014, precum și suma de 20.000 de euro pentru a-i permite introducerea frauduloasă pe teritoriul României a aproximativ 600 de colete cu țigări (300.000 de pachete), în două transporturi.

Atât în referatul de arestare, cât și în motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui se arată că liderul grupării de contrabandiști îl suspecta pe șeful Punctului de Frontieră de la Berezeni că le-a deconspirat activitatea, fiind interceptat în timp ce punea la cale o agresiune împotriva ofițerului român.

„Modalitatea violentă declarată de Iordachi Vasile pentru a-și proteja activitatea infracțională consta în aceea că a intenționat să exercite acte de intimidare fizică asupra denunțătorului – suspicionat că ar fi devoalat activitatea sa infracțională, în condițiile în care denunțătorul este reprezentantul autorității publice, fapt ce conduce la concluzia că pentru acesta autoritatea statului este lipsită de importanță, o explicație a acestui comportament fiind modul prin care acesta înțelege să cumpere bunăvoința unor funcționari”, se arată în motivarea sentinței judecătorilor Tribunalului Vaslui prin care s-a dispus arestarea preventivă a celor șase contrabandiști basarabeni.

Contrabandiștii rămân în arest

Cei șase basarabeni arestați sâmbătă la Vaslui sunt: Ivan Musteață (33 de ani), șeful Punctului de Frontieră Leova, Iurie Volceanov (48 de ani), ofițer în cadrul aceluiași punct, Vasile Iordachi (39 de ani), administratorul unei firme din raionul Strășeni, Igor Lisnic (32 de ani), contabil, cu dublu domiciliu – raionul Drochia, Republica Moldova, și București, Veaceslav Mereuță (44 de ani), șofer, domiciliat în Chișinău, Gheorghe Braga (41 de ani), fără ocupație, cu dublu domiciliu – Chișinău și București.

„Raportat la situația de fapt prezentată și la infracțiunile reținute în sarcina inculpaților, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că arestarea preventivă a acestora se impune având în vedere periculozitatea crescută a faptelor reținute în sarcina lor, amplificată de faptul că inculpații au înțeles să se asocieze în vederea sporirii șanselor de reușită a activității infracționale. Natura valorilor sociale afectate ca urmare a acestui ilicit penal, respectiv integritatea frontierei de stat a României în contextul geo-politic regional, presupune ca produsele supuse regimului vamal să fie introduse prin puncte anume stabilite, sub controlul autorităților statale”, se arată în motivarea judecătorilor vasluieni.

Instanța mai arată că este necesară o intervenție fermă din partea autorităților judiciare pentru a nu crea opiniei publice impresia că astfel de activități ilicite deosebit de grave rămân nesancționate, pasivitate care ar putea încuraja sporirea activității infracționale.

Review Overview

User Rating: 1.05 ( 1 votes)
Exit mobile version