Intreprinderile mici si mijlocii au acces la din ce in ce mai putine surse de credit bancar in Europa, iar aceasta situatie va mai dura cel putin cinci ani, considera compania de consultanta PwC. In acest context, companiile europene vor incerca sa apeleze la alte surse de credit.
Conform raportului PwC, IMM-urile europene nu se bucura de obicei de acelasi nivel de acces la pietele de obligatiuni ca cele din SUA si trebuie sa isi indrepte privirea indeosebi spre banci. In Romania, de exemplu, bancile sunt principala sursa de finantare pentru companiile mici si mijlocii, avand in vedere ca finantarea pe bursa este aproape inexistenta. Marea majoritate a datoriilor IMM-urilor europene sunt catre banci, in comparatie cu mai putin de 30% in SUA. „Posibilitatea de a se imprumuta la preturi accesibile a fost mereu o provocare pentru IMM-urile din Europa, iar acum situatia este mai acuta ca oricand. In anii urmatori, este posibil ca multe IMM-uri sa considere conditiile de creditare prea exigente si creditele bancare aproape inaccesibile. In timp ce vor dori sa investeasca tot mai mult pentru cresteri viitoare, bancile europene vor ramane sub presiunea de a-si reduce si controla gradul de indatorare”, a declarat Cornelia Bumbacea, partener al PwC Romania. In acest context, IMM-urile pot accesa solutii alternative de finantare sau imprumuturi non-bancare. PwC se asteapta ca oportunitatile de imprumuturi non-bancare sa creasca mult in urmatorii ani.
„Consideram ca exista potential ridicat pentru institutiile de credit non-bancare de a combina noi transe de creditare cu achizitionarea de portofolii de credite <non-core>. Se estimeaza ca bancile europene au portofolii de credite non-core in valoare de 2,4 mii de miliarde de euro, din care numai jumatate sunt credite performante. Achizitionarea unor asemenea pachete de credite ar ajuta creditorii non-bancari sa-si consolideze cresterea organica – accelerand investitiile in aceasta categorie de active”, se arata in raportul companiei de consultanta.
Sursa: wall-street.ro