Adresat elevilor de gimnaziu, concursul “Cultură și spiritualitate românească” și-a propus să valorifice personalitatea culturală deschisă a elevilor capabili de performanță din învățământul preuniversitar, pasionați de literatură și religie. Competiția a avut ca obiectiv fundamental promovarea interdisciplinarității, prin identificarea arhetipului literaturii de inspirație sacră și valorificarea cunoștințelor elevilor despre valorile spirituale românești, cu scopul cultivării respectului față de acestea și a asumării lor în viața personală.
“A vorbi despre spiritualitate românească înseamnă deopotrivă cunoaștere științifică și simțire creștină.Organizarea concursului la Putna, în țara lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a creat, de fiecare dată, un climat spiritual aparte. De la Putna la Vaslui, în spațiul sacru unde se concentrează o întreagă istorie și unde credința neamului susține și înalță spiritul național, elevii cu har au trăit clipe de împlinire la concursul național «Cultură și spiritualitate»”, a declarat Mihaela Dumitrița Ciocoiu, inspector de română în cadrul ISJ Vaslui.
Tema concursului a fost “Frumusețea sacră a lumii“, competiția desfășurându-se pe două niveluri: clasele V-VI – “Natura între pământ și cer” și clasele VII-VIII – “Omul între sacru și profan”. Elevii au demonstrat că dețin abilități de documentare, de lectură și interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră și a textului nonliterar despre lume (om și natură), raportată la categoria estetică a frumosului, adevărului și binelui.