Timp de trei zile, municipiul Bârlad a fost capitala spiritualității românești. Aproape o sută de elevi din toată țara au participat la concursul interdisciplinar “Cultură și spiritualitate românească”. Organizatorii au primit cuvinte de apreciere din partea oaspeților, care au fost implicați în activități cultural-artistice de înaltă ținută.
În perioada 9-11 mai, la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu“ Bârlad, s-a desfășurat faza națională a concursului interdisciplinar “Cultură și spiritualitate românească“. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), Episcopia Hușilor, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Bârlad, cu implicarea deosebită a Liceului Pedagogic “Ioan Popescu“, Clubului Sportiv Școlar, Muzeului și Teatrului “Victor Ion Popa” din Bârlad.
Concursul a strâns aproape o sută de elevi din țară și 42 de profesori însoțitori, jurizarea fiind asigurată de prof.univ.dr. Maria-Magdalena Jianu, în calitate de președinte, susținută de vicepreședinții conf.univ.dr. Mina-Maria Rusu și prof. Cătălin Pîslaru, inspectori generali în Ministerul Educației Naționale.
“Beneficiind de o organizare de excepție realizată de inspectorul școlar general, prof. Gabriela Plăcintă, inspector școlar Mihaela Dumitrița Ciocoiu și inspector școlar Monica Mocanu, de la ISJ Vaslui, de directorii Gabriela Pașca și Dana Marinescu și cadrele didactice de la Liceul Pedagogic «Ioan Popescu» Bârlad, participanții au adus prin lucrările lor o farmaceutică a spiritualizării lumii, oferind o rețetă a educației pentru libertatea spirirtului, în sensul detașării, al smereniei, al recursului la cultură ca formă sigură de împlinire. Participarea la concurs, precum și rezultatele obținute demonstrează că tinerii noștri au, nealterată, plăcerea mersului pe sub arșița pustiului, având călăuză pe Dumnezeu. Sunt convinsă că experiența dobândită le va stimula și mai mult pasiunea pentru lectură și că toți vor fi repere pentru iubitorii de cultură și spiritualitate în desfășurarea unor concursuri viitoare”, a declarat prof.univ.dr. Maria-Magdalena Jianu.
“Pe 9 mai, zi cu rezonanță istorică, la Bârlad am găsit oameni cu suflet mare, care au înțeles că a fi gazda Concursului Național Interdisciplinar «Cultură și spiritualitate românească» este o șansă de a scrie istorie și în spațiul școlii românești. Colegii mei, dascăli minunați, au construit un cadru afectiv, cu dimensiuni culturale rafinate, prin spectacolul de la deschiderea festivă la Teatrul «Victor Ion Popa». Este un gest fără precedent, de respect al dascălilor față de elevii oaspeți, căci, pe scenă, aceștia – dascălii – au fost artiști și au încântat auditoriul cu muzică de înaltă ținută. Corul Seminarului Teologic din Huși a demonstrat măiestrie și a încântat auditoriul. Cei din sală au girat prin atitudinea deosebită valoarea momentului. Le mulțumesc și le doresc răsplata cea mai înaltă a gestului lor – respectul sincer al elevilor pe care i-au încântat”, a completat conf.univ.dr. Mina-Maria Rusu.