Romanii (87%) au o parere proasta despre starea economiei nationale si tind sa nu aiba incredere in Guvern (74%) si Parlament (80%), in schimb sunt optimisti in legatura cu viitorul UE (76%), potrivit unui Eurobarometru publicat luni si citat de Mediafax.
Aproape 90% dintre romanii chestionati au declarat ca au o parere proasta despre starea economiei nationale (fata de 65% media europeana), iar 12% o parere buna. In ceea ce priveste asteptarile pentru economia nationala pentru urmatoarele 12 luni, 41% considera ca situatia va fi la fel, 31% cred ca va fi mai rau, iar 23% ca va fi mai bine.
Referitor la locurile de munca, 19% dintre repondenti apreciaza ca situatia se va schimba in bine, 35% in mai prost, iar 41% cred ca va ramane la fel. Intrebati de impactul crizei asupra pietei muncii, 47% dintre romani cred ca ce-i mai rau abia urmeaza (la fel ca media europeana), in timp ce 38% considera ca ce-a fost mai rau a trecut. Rugati sa spuna care sunt cele mai importante chestiuni cu care se confrunta Romania in prezent, romanii au indicat situatia economica (38%), preturile in crestere (38%) si somajul (31%). La nivel personal, principalele preocupari sunt cresterea preturilor (45%), securitatea sociala si sanatatea (26) si situatia financiara a familiei (25%). Aproape 60% dintre romani tind sa aiba incredere in institutiile europene (fata de 32% media europeana), iar 34% tind sa nu aiba incredere. In schimb, 80% dintre ei tind sa nu aiba incredere in Parlamentul de la Bucuresti si doar 16% tind sa aiba incredere.
Situatia este similara in cazul Guvernului: 74% tind sa nu aiba incredere in aceasta institutie, iar 23% tind sa aiba. Intrebati daca Romania s-ar descurca mai bine in afara UE, 62% au respins aceasta afirmatie, iar 26% au fost de acord. In proportie de 76% romanii sunt optimisti in legatura cu viitorul UE – fata de 53% media europeana, si 19% pesimisti – fata de 40% media europeana. 57% dintre cei chestionati au declarat ca statul intervine prea mult in viata lor, iar 36% au spus ca nu au aceasta impresie.
La intrebarea daca este prea multa toleranta, iar infractorii ar trebui sa fie pedepsiti mai sever, 88% dintre romani au fost de acord, iar 10% nu. Intrebati care sunt valorile reprezentantive pentru Uniunea Europeana, cei mai multi romani au indicat drepturile omului, democratia si statul de drept. Sondajul a avut loc in perioada 15-23 martie 2014.
Sursa: incont.ro