Guvernul a decis anularea obligațiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniție și material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care „impune întărirea capacității de apărare” a României.
Anularea obligațiilor fiscale a fost decisă, prin ordonanță de urgență, în ședința de marți a Guvernului. Guvernul arată în ordonanță, obținută de MEDIAFAX, că nu există surse de finanțare pentru stingerea acestor obligații și că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situația în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităților necesare protejării, „în timp real”, a intereselor esențiale șia le siguranței naționale. „În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forțele naționale de apărare și securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esențiale și siguranței statului român, precum și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru NATO”, se arată în document.
Guvernul face referire și la necesitatea respectării țintei indicative privind nivelul plăților restante convenit cu FMI.
Pe lista companiilor ale căror datorii vor fi anulate au fost incluse Tohan Zărnești, Carfil Brașov, Metrom Brașov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reșița, Uzina Mecanică București, Electromecanica Ploiești, Uzina de Produse Speciale Dragomirești, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraș.
Guvernul susține, în material, că sunt vizate doar companiile de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic și au o pondere semnificativă în producția de armament, muniție, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forțele Sistemului Național de Apărare.
Pe aceste considerente, Executivul a decis anularea obligațiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contribuții sociale obligatorii, și a accesoriilor administrate de ANAF și neachitate până în prezent, datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniție și material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat. În același timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor. Ordonanța mai prevede însă că, dacă societățile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligații neachitate la scadență de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate. La începutul ședinței de marți a Guvernului, premierul Victor Ponta a declarat că datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi șterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă și a relansa un sector esențial pentru economia românească, confirmând astfel informațiile transmise recent de MEDIAFAX
„Vreau, prin măsuri care ne sunt permise și de Uniunea Europeană, să sprijinim industria de apărare din România, industrie care a fost, în ultimii ani, din păcate, o zonă oropsită, nimeni nu s-a mai preocupat de ea. Vreau nu doar să salvăm locurile de muncă, să redevenim competitivi, dar, prin ceea ce ne-a permis Uniunea Europeană, să putem șterge datorii istorice, pe care oricum nu o să le poată niciodată plăti, și să relansăm acest sector esențial pentru economia românească”, a spus Ponta.
În urmă cu două săptămâni, agenția MEDIAFAX a anunțat că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanță pentru diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria de apărare, după ce unproiect în acest sens a fost pregătit încă din februarie 2011. În forma din urmă cu trei ani, prezentată atunci de MEDIAFAX, era prevăzută ștergerea datoriilor la buget ale firmelor din industria de apărare, de circa un miliard lei, cu argumentul că o normă UE permite protejarea interesului militar național și că executarea silită a bunurilor va afecta volumul capacităților de producție pentru apărare. Ștergerea datoriilor acumulate de către companiile din industria de apărare era prezentată drept o măsură de redresare economico-financiară a acestora.
Sursa: mediafax.ro