La finalul anului trecut, un subiect „a pus pe jar” internautii din Romania – reinnoirea domeniilor Internet prin taxe anuale ar fi (putut fi) un lucru in mare parte pozitiv pentru Internetul romanesc, fiind o modalitate eficienta de a debloca adrese care nu mai sunt folosite sau sunt lasate uitarii. Discutiile s-au blocat insa, in cel mai pur „spirit” Carpato-Danubian.
Totul a pornit de la un proiect de lege al Ministerului Pentru Societatea Informationala (fost MSI, fost MCSI, fost…) care indica faptul ca proprietarii de domenii „.ro” vor plati o taxa de inregistrare si una anuala de reinnoire. Imediat dupa acest proiect, problemele din el nu au intarziat sa fie scoase in evidenta de partile implicate – se discuta prea repede de pret, este un proces ce ar trebui sa dureze un anumit timp, sa se faca studii de piata, traiectoria banilor castigati de pe urma celor ~700.000 de domenii sa fie transparenta si asa mai departe.
Desi nu au fost rezolvate probleme esentiale, pretul a fost stabilit de Minister – intre 5-7 euro, media la nivelul UE.
Cand aude de acest subiect, Eugenie Staicut, administrator al Registrului National RoTLD, spune imediat ca evolutia proiectului…a incetat. “Nu ne-am mai intalnit, s-a schimbat Ministrul, stiti si dumneavoastra…nu s-a mai facut nimic. Dar poate nu sunt in cea mai mare masura sa comentez”, spune el. Gheorghe Serban insa, director executiv la Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP), nu se cenzureaza. “Da, proiectul s-a blocat la Minister, o treaba tipic romaneasca!”, spune el. “Au mai fost doar doua intalniri de anul trecut, s-a incercat sa se discute actul normativ in sine, dar nu s-a ajuns decat la o concluzie – ca sunt multe pareri impartite, diferite, si aici…Ministerul s-a blocat”. Apoi a venit un nou ministru, s-a schimbat si secretarul de stat, si, asa cum se intampla prea des, proiectul a intrat intr-un con de umbra. “Utilizatorii romani nu vor sa fie pusi sa reinnoiasca domeniile. Romanul, per total, este reticent la astfel de schimbari, ca de ce sa isi dea adresa, numarul de telefon, si asa mai departe. Apoi, de partea cealalta, sunt registratorii. Aici, o parte dintre ei nu doresc implementarea proiectului deoarece le este teama ca ar putea pierde bani ca urmare a unui numar mai mic de clienti. Altii doresc implementarea, dar cu conditia sa primeasca si ei o parte din bani!”, detaliaza Serban. In aceste conditii, este putin probabil ca proiectul sa fie implementat anul acesta, desi “ar fi bine sa fie repus in circulatie”, considera directorul ANISP. Oficialii Ministerului Pentru Societatea Informationala, contactati de Wall-Street.ro, nu au oferit declaratii pana la publicarea articolului.
Ramane de vazut in ce anume vor fi investiti banii rezultati din reinnoirea domeniilor .ro, daca proiectul va fi implementat – Wall-Street.ro va va tine la curent cu evolutia propunerii legislative si cu amanunte din spatele sau.
Sursa: waal-street.ro