Actuala criza ucraineană își are originile în summitul NATO de la București, desfășurat în 2008, când s-a stabilit că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale Alianței Nord-Atlantice, afirmă, într-un interviu acordat Bloomberg TV, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Întrebat dacă Ucraina poate deveni membră a NATO, Lavrov a răspuns: „Aceasta nu ar fi doar o problemă pentru poporul ucrainean și pentru NATO, aceasta ar fi o problemă și pentru Rusia, pentru că am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform cărora, inițial, Alianța nu se va extinde, apoi, după ce s-a extins contrar acordurilor, că nu vor fi forțe combatante substanțiale pe teritoriile noilor state membre, că nu va fi adusă infrastructură militară la frontierele Rusiei – toate aceste înțelegeri au fost încălcate într-un fel sau altul, iar încercările de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns”.
„Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit că – în pofida tuturor declarațiilor despre sfârșitul Războiului Rece și despre faptul că nicio parte nu l-a câștigat – Alianța se poate considera un câștigător; dar în termeni practici, criza actuală a început, semințele acestei crize au fost sădite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la București, când liderii NATO au afirmat, în declarația finală, că Georgia și Ucraina vor deveni membre ale Alianței”, a explicat Lavrov.
„Peste câteva luni, președintele georgian Mihail Saakașvili, care a primit cu multă emoție acest anunț dată fiind personalitatea sa, a decis că are mandatul de a invada propriul popor și că poate rezolva prin forță conflictul din Osetia de Sud. În mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni făcute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se întâmplă acum în Ucraina, Saakașvili, imediat după ce a făcut acest lucru, a început să distrugă monumente ale eroilor din al II-lea Război Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil în contextul invitațiilor de aderare la NATO, în contextul politicilor celor care cred că Ucraina trebuie să adere la NATO”, a argumentat șeful diplomației ruse.
Sursa: gandul.info