Smartphone-urile s-au schimbat enorm de cand au inceput sa se strecoare pe piata, insa acum cercetatorii lucreaza cu un material care va schimba complet look-ul acestora si felul cum se simt la atingere. Iar cele mari companii de tehnologie din lume abia asteapta sa puna mana pe el, pentru ca va rezolva cele mai mari probleme de design cu care se confrunta gigantii din industria telefoanelor mobile. Cu el, smartphone-urile pliabile vor deveni normalitate. Mai mult, va fi capabil sa livreze internet pe telefoanele inteligente de 100 de ori mai rapid decat astazi.
Samsung, aproape de comercializarea materialului care ne va schimba viata: e de un 1 mil. de ori mai subtire ca parul uman si de 300 de ori mai puternic ca otelul. Si totul a pornit de la banalul creion
Inca de la descoperirea sa, in 2004, grafenul a fost privit ca o minune naturala, un material care ne va transforma radical viata in secolul 21. Proprietatile sale uimitoare starnesc entuziasmul si nedumeresc in acelasi timp, scrie CNN. Nimeni nu se astepta ca umilul creion sa porneasca o revolutie in stiinta. Dar, prin transformarea grafenului in straturi speciale de atomi, folosind banda adeziva obisnuita, doi cercetatori rusi, Andre Geim si Konstantin Novoselov, au castigat premiul Nobel in 2010 si au deschis drumul spre „citirea” materialului care va schimba lumea. Acum, un laborator sud-coreean a realizat saltul de la teorie la practica, dezvoltand o noua procedura de a-l sintetiza la scara comerciala.
Cum ar putea un material de un milion de ori mai subtire decat parul uman sa fie de 300 de ori mai puternic decat otelul si de 20 de ori decat diamantul si sa aiba o conductivitate uriasa? Ba mai mult, este aproape perfect transparent. Guvernele si sectorul privat la nivel mondial sunt foarte interesate sa descopere adevaratul potential al acestei substante. UE, de exemplu, a acordat 1 miliard de euro pentru cercetari despre grafen de pe urma carora in viitor sa beneficieze sectoarele energetic, electronic, al sanatatii si constructiilor. Institutul de tehnologie avansata al celor de la Samsung a anuntat luna trecuta ca a dezvoltat o metoda revolutionara de sinteza a grafenului, iar sperantele sunt ca ea va pava drumul spre comercializarea acestui material. Rezultatele studiului au fost publicate in revista Science. Samsung vede grafenul ca fiind materialul perfect pentru viitoarea generatie de device-uri, iar asta inseamna implicatii uriase in ceea ce priveste productia comerciala a gigantului. Sud-coreeni au practic un avans puternic inaintea tuturor producatorilor de smartphone-uri, de care insa trebuie sa profite, pentru ca nu va dura mult pana cand si concurenta va profita de el. Au deja 38 de patente, cu inca 17 in asteptare, dar americanii de la Apple nu pierd nici ei timpul.
Ce este grafenul
Potrivit lui Tomas Palacios, seful departamentului de cercetare a grafenului, de la MIT (Institutul Tehnologic Massachusetts), acesta reprezinta un singur strat de atomi de carbon, aranjati intr-o structura de tip fagure. Structura este cea care da ii proprietatile unice: de exemplu, curentul electric circula in grafen mai rapid decat in orice alt tip de material cunoscut de om. De asemenea, este un excelent conductor termic, extrem de subtire, transparent si flexibil, dar in acelasi timp incredibil de rezistent.
Palacios sustine ca grafenul va inlocui in viitor metalele scumpe din bateriile solare si se va gasi in telefoanele mobile si orice alt dispozitiv care va avea ecran transparent (ce va putea fi integrat pe orice suprafata – haine, hartie sau ferestre). De asemenea, aceasta tehnologie ar putea fi disponibila chiar din anii urmatori. Singura problema cu grafenul este ca se obtine destul de greu, deoarece procedeul nu este inca foarte bine pus la punct si dureaza destul de mult, dar cercetatorii lucreaza la descoperirea unor noi metode de extragere. In plus, exista inca cel putin zece tipuri de materiale cu proprietati asemanatoare, care ar putea fi utilizate in combinatie cu grafenul, pentru a-i spori calitatile. „Ambitia noastra este ca in cativa ani grafenul sa fie fabricat in acelasi fel in care printam astazi ziarele. Asta va schimba cu totul industria electronica”, spune Palacios. „Trebuie sa avem rabdare, dar lucrurile se misca oricum mai repede decat in cazul altor materiale si sunt absolut convins ca grafenul ne va schimba viata”, adauga Palacios.
Sursa: incont.ro