Est News

Filiera vasluiană: Astra Asigurări – CEC Bank: Jecmăneala

Un împrumut la CEC și o poliță de asigurare la Astra sunt mișcările greșite pentru care plătește, cu vârf și îndesat, un vasluian care și-a deschis o ciupercărie. Din cauza unei furtuni, afacerea a căzut la propriu, iar omul nu a mai putut să-și achite ratele. Polița de asigurare, pe care se bizuia crezând că și-a acoperit toate bunurile firmei și culturile, nu-l ajută cu nimic. Aproape trei ani de zile s-a luptat cu Astra în instanță pentru a primi despăgubiri, dar nu a avut câștig de cauză fiindcă judecătorii au stabilit că, în acest caz, calitate procesuală are doar CEC Bank. Aceasta din urmă se face că plouă. Nu a pornit procesul cu Astra Asigurări nici la ora actuală, dar vrea să-l scoată în stradă pe afacerist. Deloc întâmplător, agentul de asigurări de la Astra care a semnat polița este nașul șefei Serviciului Operațiuni din cadrul CEC Bank Vaslui.

Euforia pe care o simțim cei mai mulți dintre noi atunci când obținem un credit bancar poate avea, mai târziu, efecte devastatoare, dacă nu citim cu atenție contractul de împrumut și polița de asigurare aferentă. Este cazul lui Petru Iacob, un inginer din Vaslui care și-a deschis o ciupercărie la Solești. Omul urmează să fie aruncat în stradă, iar șansele de a se redresa sunt aproape nule.

Ideea de a face un împrumut i-a venit în 2008, pentru că îi trebuiau fonduri pentru a-și dezolta afacerea cu ciuperci. Familia Iacob s-a hotărât să facă un împrumut mai mare ca persoană fizică pentru a acoperi creditele pe care le avea la alte bănci și a rămâne astfel cu o singură rată. A ales CEC Bank.

“Creditul a fost gajat cu bunurile societățiii noastre, Dicorex SRL Vaslui. Evaluatorul de la CEC Bank a venit la fermă, a întocmit dosarul de evaluare, apoi, împreună cu Astra Asigurări, s-a întocmit polița de asigurare. Odată ce bunurile au fost asigurate, s-a întocmit și contractul de ipotecare, semându-se în fața notarului, atât de mine, cât și de reprezentanții de la CEC Bank SA Vaslui, apoi banca ne-a creditat cu 237.000 de lei», ne-a declarat Petru Iacob.

Fiindcă polița de asigurare era valabilă doar un an de zile, CEC Bank Vaslui a reînnoit-o în fiecare an cu Astra Vaslui, Iacob fiind chemat doar să semneze.

«Au făcut polița prin telefon»

După trei ani, o furtună violentă avea să dea peste cap toate planurile de afaceri.

Petru Iacob

“Pe 12 februarie 2011, s-a întâmplat nenorocirea. O furtună violentă mi-a rupt un spațiu de cultură. Era o seră cu folie multistrat, în cinci rânduri, dintre care patru de vată minerală. Era căptușită ca lumea, că la ciuperci trebuie să respecți anumite condiții ca să menții căldură, umiditate. Aici făceam incubația până la un anumit nivel. În cea de-a doua hală, care era legată «ombilical» de prima, făceam creșterea. După asta, a înghețat tot. Expertul constructor mi-a făcut evaluare. M-am dus la CEC, dar de acolo m-au trimis la Astra. Am înștiințat societatea de asigurări de cele întâmplate și i-am invitat la fața locului pentru a face constatări. M-am dus la sediul lor. Directoarea m-a trimis la Serviciul Daune. Acolo nu era niciun dosar aferent acelei polițe. Cei de acolo dădeau din umeri și își aruncau priviri ce exprimau mirare”, a povestit Iacob.

Așa a aflat că spațiile de producție nu fuseseră trecute pe polița de asigurare și că nu va primi despăgubirile care i-ar putea salva afacerea. Fiindcă CEC Bank Vaslui încheiase asigurarea, Iacob a mers la conducere să ceară socoteală.

“Am informat conducerea CEC Bank Vaslui și s-a ajuns la concluzia ca SC Dicorex să deschidă acțiune în instanță împotriva Astra Asigurări Vaslui deoarece jurista de la CEC era în concediu de creștere a copilului”, ne-a spus afaceristul.

Iacob a deschis acțiune la Judecătoria Vaslui, iar după doi ani și jumătate, instanța a stabilit “lipsa calității procesuale active”, motivând că, polița fiind cesionată în favoarea CEC, banca ar fi trebuit să se judece cu Astra Asigurări. Între timp, neavând cum să-și continue producția, Iacob nu a avut cu ce să-și plătească ratele.

“O copie a sentinței civile a fost înmânată conducerii CEC Bank Vaslui, informând-o că trebuie să continue procesul. Dar, stupoare, CEC Bank Vaslui nu a făcut nimic. A preferat să stea în pasivitate. M-am dus și am stat de vorbă și cu directorul Adrian Tonița, față în față. Mi-a zis: «Domnule, suntem în termen? În alea 14 zile, până se face recurs? Acu’ iau legătura la București, cu juridicul». Ulterior, am dat telefon și i-am întrebat dacă au intrat în proces cu Astra Asigurări și mi-au zis: «Păi, nu știu, să văd ce face Bucureștiul». N-au intrat în proces nici până în ziua de astăzi. Și acum CEC Bank Vaslui vrea să-mi vândă apartamentul, să-mi vândă ce am eu pe la fermă, să mă lase «flăcău». Pe ei nu-i interesează. Deci, CEC nu s-a interesat niciodată să recupereze acești bani. Le-am zis: «Fraților, e polița voastră de asigurare, cum ați făcut-o, bună, rea, încasați banii». La vremea respectivă, CEC a trimis evaluatorul și a făcut un raport de evaluare. Eu nu am făcut nimic. Astra și CEC au făcut totul. Mi-au dat la urmă să semnez polița ca să-mi dea creditul. Altfel, nu-mi dădea. Ulterior, mi-au zis că nu au asigurat decât o clădire de birouri, iar suma asigurată este 214.300 de lei. Au asigurat numai o clădire, o căsuță pe care am mai tencuit-o pe afară, cică face două miliarde! Păi, să se ducă să-și ia banii de pe clădirea aceea! Au făcut polița prin telefon. Au luat comisionul și gata. E bătaie de joc!”, a declarat Iacob.

“Consider că am fost înșelat de cele două societăți comerciale”

Culmea e că semnatarul poliței de asigurare, Constantin Pintilie, nici măcar nu lucrează la Astra Asigurări Vaslui. Salariații acestei firme susțin că soția lui este de fapt angajată. Femeia ne-a spus că bărbatul său este un soi de colaborator. Spunându-i că am dori să vorbim cu el despre polița de asigurare a firmei Dicorex, ea ne-a spus că soțul ei nu are ce să ne spună. Are dreptate. De altfel, Iacob ne-a spus că nici nu știe cum arată acest Pintilie.

Ea s-a decis totuși să dea un fel de explicație: “CEC i-a asigurat o casă, iar el, am înțeles eu, a avut niște solarii și, când a văzut că sunt niște pagube acolo, a venit la societatea Astra Asigurări. Atâta timp cât solariile respective nu erau asigurate pe acea poliță, nu are cum să primească despăgubiri. El nu are asigurare. Nu poți să deschizi un dosar de daune pe ceva ce nu-i asigurat. El nu a făcut nimic, umblă cu prostii, cu reclamații, încearcă să prindă niște bani, treaba lui, dar nu să vii să țepuiești Astra. Atâta timp cât vii și ceri ceva și tu nu ai asigurare, dar vrei despăgubire, cum se cheamă?”.

Așadar, cel care nu a citit cu atenție polița când a fost chemat să semneze este suspectat că vrea să escrocheze firma de asigurări. Trebuie spus că acest Constantin Pintilie, care a încasat comisionul aferent polițelor închieiate cu firma lui Iacob deși nu a mișcat un deget, este nașul de cununie al Mariei Lungu, șefa Serviciului Operațiuni din cadrul CEC Bank Vaslui.

“Consider că am fost înșelat de cele două societăți comerciale, Astra și CEC Bank, prin acea poliță greșit întocmită, de unde rezultă clar că nu i-a interesat decât încasarea comisionului aferent, fără a risca să asigure solariile. Voi merge în instanță, apoi, dacă nu mi se face dreptate, mă voi adresa organismelor internaționale”, a mai declarat Petru Iacob.

Adrian Tonița, directorul CEC Bank Vaslui ne-a promis că va trimite un punct de vedere, dar până la închiderea ediției, minunea nu s-a întâmplat.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version