Est News

9,6 mld. euro, in urmatorii 6 ani. Banii pot fi luati de oricine vrea sa faca sau are o afacere in agricultura. Cum obtineti finantare europeana

Uniunea Europeana si statul roman au alocat pentru sectorul agricol nu mai putin de 9,6 miliarde de euro in urmatorii 6 ani. Banii pot fi luati de oricine vrea sa-si faca sau are deja o afacere in agricultura, cu conditia sa prezinte un proiect bun si fezabil. De altfel, marti s-a dat startul depunerii de proiecte. Aflati mai jos ce trebuie sa faceti daca vreti sa obtineti finantare europeana.

Florin are 19 ani si isi doreste, dupa terminarea Facultatii de Agricultura, sa dezvolte ferma infiintata de tatal sau in urma cu 9 ani in Calarasi. Cum nu are bani suficienti, se gandeste serios sa aplice pentru fonduri europene. Orice persoana sau firma poate primi finantare de la Uniunea Europeana, cu conditia sa detina un teren agricol sau o ferma. Si ceva bani pusi deoparte pentru investitii. Pentru masura 1.2.1. care vizeaza modernizarea exploatatiilor agricole, de pilda, beneficiarul trebuie sa suporte 40% din valoarea proiectului. Restul banilor vin de la Uniunea Europeana si de la statul roman. Fermele de familie pot depune proiecte de cel mult 125.000 de euro, iar cele mari de pana la 2 milioane de euro.

Primul pas: intocmeste un proiect in care descrie investitia pe care vrea sa o faca, cat este de fezabila si ce spera sa obtina in urma ei. De pilda, daca vrea sa construiasca o sera trebuie sa spuna unde va fi construita, pe ce suprafata, ce materiale va folosi si asa mai departe. Pe site-ul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala exista si proiecte tip, dupa care se pot inspira. Apoi, dosarul se depune la oficiile judetene ale APDRP sau online, pe site-ul institutiei. In cel mult jumatate de an, agricultorul afla daca cererea de finantare i-a fost acceptata. Daca ulterior afacerea nu merge sau nu-si indeplineste obiectivele, trebuie sa dea inapoi banii. Prin Programul national de Dezvoltare Rurala 2014-2020 sunt puse la bataie nu mai putin de 9,6 miliarde de euro. Marti, 20 mai, s-a dat startul depunerii de proiecte pe masura 1.2.1. Sunt 150 de milioane de euro disponibile pentru achizitia de utilaje, animale, echipamente si pentru constructii. 20% dintre ei pentru fermele de familie.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: „Prin concentrarea fondurilor pe ferme de familie putem sa ajutam la consolidarea clasei de mijloc si a celor ramasi in zona de subzistenta.”

In perioada 2007-2013, in Romania au fost infiintate si modernizate, cu bani europeni, peste 2.800 de ferme.

Sursa: incont.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version