Est News

Mii de vasluieni beau nitriți și nitrați: Apă periculoasă

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) a informat primăriile și medicii de familie și, totodată, a făcut recomandările ce se impun în astfel de situații”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt la DSP Vaslui.

Autoritățile sanitare vasluiene trag semnale de alarmă, iau probe și anunță primarii și medicii locali că apa unor fântâni nu este chiar potabilă. Doar că nimeni nu face nimic. Se pune doar o avertizare că apa nu este bună de consum.Anul acesta, doi sugari din mediul rural au ajuns în stare gravă la spital, intoxicați din cauza apei.

Responsabilii sănătății vasluiene spun că dispersia fântânilor poluate este aleatorie, în județ existând surse de apă apropiate ca distanță, dar cu diferențe de calitate extreme, fapt care face cu atât mai utilă prezența afișajelor acolo unde apa poate provoca îmbolnăviri. Specialiștii afirmă că poluarea cu nitriți și nitrați datează de peste 50 de ani. În evidențele DSP Vaslui se află 7.061 de fântâni publice, 175 de cișmele și 53 de sisteme centralizate (izvoare captate și puțuri forate).

În sistemul centralizat de furnizare a apei potabile, lucrurile sunt ținute permanent sub control, astfel încât apa corespunde atât din punct de vedere chimic, cât și bacteorologic. În ceea ce privește situația din mediul rural, aici, lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Aproape jumătate din sursele de apă sunt infestate cu nitriți și nitrați. Așa se face că mulți locuitori din lumea satului își pot distruge sănătate. Cei mai vulnerabili sunt bebelușii și femeile însărcinate.

”În primele patru luni ale acestui an, în județul Vaslui s-au înregistrat două cazuri de intoxicații cu nitriți la sugari, generate de consumul de apă de fântână. Este vorba despre comunele Gherghești și Rebricea. În ambele situații, au fost recoltate probe de apă, rezultatele analizelor chimice relevând o cantitate de nitrați peste limita maximă admisă. Direcția de Sănătate Publică (DSP) a informat primăriile și medicii de familie și, totodată, a făcut recomandările ce se impun în astfel de situații: s-a impus interdicția în ceea ce privește consumul pentru sugari (0-1 an) și femei gravide deoarece există riscul de intoxicații cu nitrați, precum și afișarea la loc vizibil a înscrisului «Apa nu este bună de folosit pentru sugari și copiii mici»”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version