Specialiștii antidrog și polițiștii vasluieni au demarat o nouă campanie de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenților. Cel mai tânăr consumator identificat avea doar 12 ani. Nu mai puțin de 19 persoane au fost trimise în judecată anul trecut pentru trafic de droguri, respectiv etnobotanice.
Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) derulează, până la sfârșitul anului școlar, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Vaslui, campania de prevenire a consumului de substanțe noi cu proprietăți psihoactive. Sub sloganul „De la dependență la delincvență”, activitățile reprezintă o continuare a campaniei derulate în anul 2013, având însă un grup-țintă diferit.
„Dacă în anul precedent am desfășurat activități de informare adresate cu precădere liceenilor, această campanie are drept grup-țintă minorii din unitățile de învățământ cu vârste de 13-15 ani întrucât au fost sesizate cazuri de consum de substanțe noi cu proprietăți psihoactive și din cadrul acestei categorii. Cel mai tânăr consumator identificat la nivelul județului Vaslui are vârsta de 12 ani”, a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
România s-a confruntat cu apariția unor magazine în care se comercializau la vedere o serie de produse cu proprietăți psihoactive, dar care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate. Nocivitatea extremă a acestor substanțe este dovedită de numărul extrem de mare de persoane, în special tineri, care se prezintă la spital în urma consumului de „etnobotanice”. Efectele produse sunt similare cu cele ale substanțelor psihotrope, concretizate în stări confuzionale – pierderea identității, halucinații, diminuarea atenției, combinate cu puternice dureri de cap, anxietate, amețeli, confuzie și atacuri severe de panică, creșterea frecvenței cardiace, a tensiunii arteriale și a temperaturii corpului. Disponibilitatea mare a acestor tipuri de substanțe pe piață, atât prin distribuitori direcți, cât și prin intermediul magazinelor on-line, reprezintă unul dintre factorii care favorizează dezvoltarea acestui tip de consum.
Record de traficanți deferiți justiției
În județul Vaslui, categoria de persoane cea mai vulnerabilă la implicarea în consumul și chiar traficul de substanțe noi cu proprietăți psihoactive este cea a minorilor.
„Motivele pentru care tinerii încep să consume acest tip de substanțe sunt legate de insuficienta informare, lipsa de supraveghere, atitudinea permisivă a părinților, curiozitatea, dorința de a părea mai maturi, influența grupului de prieteni și teama de a nu fi respinși de aceștia, precum și accesibilitatea acestor produse”, a explicat subcomisar Mihaela Ștraub.
Consumul de astfel de substanțe a luat o amploare deosebită în rândul tinerilor, aceștia renunțând la consumul drogurilor clasice (cannabis și hașiș). De asemenea, s-a constatat că vârsta consumatorilor s-a micșorat drastic.
În anul 2013 s-a constatat o creștere a numărului de infracțiuni constatate la regimul drogurilor – 37. 26 de persoane au fost trimise în judecată, dintre care 19 pentru trafic de droguri și etnobotanice.
„Necesitatea derulării acestei campanii derivă din identificarea unor consumatori ai unor astfel de substanțe la nivelul județului Vaslui, potențiala creștere a numărului acestora, precum și din nevoia de informare a adolescenților cu privire la efectele negative produse asupra sănătății lor. Aceste substanțe au efect direct asupra comportamentului și a calității vieții, consumul de substanțe cu proprietăți psihoactive fiind în majoritatea cazurilor asociat cu implicarea consumatorilor în acțiuni delincvente: furturi, tâlhării, agresiuni”, a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.