Est News

Parlamentul, convocat joi pentru citirea moțiunii de cenzură depuse de opoziție împotriva Guvernului

Cele două Camere ale Parlamentului sunt convocate, joi, în ședință comună, pentru citirea moțiunii de cenzură intitulate „Opriți Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupției, demagogiei și minciunii”, aceasta urmând să fie dezbătută la începutul săptămânii viitoare, după alegerile din 25 mai.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru prezentarea moțiunii de cenzură, prima împotriva Guvernului Ponta, este programată să înceapă la ora 12.00. După ședința de luni a Birourilor Permanente, la care s-a decis calendarul moțiunii, președintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a transmis parlamentarilor din opoziție să suspende campania electorală și să fie prezenți la Parlament, pentru a asigura cvorumul necesar în plenul reunit pentru citirea moțiunii de cenzură, el invocând un astfel de precedent în cazul Guvernului Boc.

„Eu îi rog pe colegii din opoziție să-și suspende campania electorală și să vină joi, la ora 12.00, pentru a avea cvorum la plenul reunit. Le reamintesc, și la ultima moțiune a domnului Boc a fost invocată această chestiune și s-a amânat câteva săptămâni”, a precizat Zgonea.

„Parlamentarii opoziției să fie prezenți pentru a putea citi moțiunea opoziției, că doar nu este a guvernării”, a adăugat Zgonea. El a arătat că parlamentarii puterii vor fi prezenți la ședința de plen reunit de joi pentru a nu putea fi acuzați de absenteism. „Noi vom veni, în așa fel încât să nu fim acuzați că, dacă ei sunt toți, noi nu suntem prezenți. Am fost prezenți întotdeauna”, a mai spus Zgonea. Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au decis, luni, ca moțiunea de cenzură depusă de opoziție să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar dezbaterea să aibă loc în 26 mai.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de PNL, iar demersului liberalilor s-au alăturat și celelalte partide din opoziție. Moțiunea, semnată de 231 deputați și senatori, a fost depusă la Parlament în 13 mai.

Conform Regulamentului ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților, moțiunea de cenzură inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor se prezintă birourilor permanente și se comunică Guvernului de către președintele Camerei Deputaților, în ziua în care aceasta a fost depusă. După unele ezitări, președinții Senatului și Camerei Deputaților au convocat Birourile permanente reunite în ziua depunerii moțiunii, însă ședința nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentării și dezbaterii acesteia a fost amânată pentru următoarea ședință.

Birourile permanente s-au reunit din nou luni. Conform Regulamentului, moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere. În baza acestei prevederi, inițiatorii moțiunii solicitau ca plenul reunit să fie convocat tot luni pentru citirea moțiunii, iar dezbaterea și votul asupra acesteia să fie dat joi.

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL este intitulată „Opriți Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupției, demagogiei și minciunii”. Conform Constituției, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea în Parlament.

Votul asupra moțiunii de cenzură este secret cu bile.

Sursa: mediafax.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version