O lună întreagă le-a luat procurorilor DNA ca să motiveze contestația depusă împotriva eliberării condiționate a fostului șef al Agenției Domeniilor Statului, bârlădeanul Daniel Drăgan, care fusese dispusă de Judecătoria Vaslui încă de pe 18 aprilie. Contestația va fi judecată la Tribunalul Vaslui pe 11 iunie.
Deși Judecătoria Vaslui a dispus eliberarea condiționată a bârlădeanului Daniel Drăgan, fostul șef al Agenției Domeniilor Statului (ADS), acesta nu a fost pus în libertate nici până astăzi și asta pentru că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a depus o contestație pe care a motivat-o cu mare întârziere. Procurorii s-au opus eliberării după ce în sala de judecată au pus concluzii de admitere. Contestația a putut fi înregistrată abia pe 20 mai la Tribunalul Vaslui și urmează a fi judecată pe 11 iunie.
Daniel Drăgan se află după gratii din toamna anului 2010, când a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. El a fost găsit vinovat de retrocedarea ilegală a unei suprafețe situate în nordul capitalei. Procurorii DNA l-au acuzat că, în iulie 2007, în calitate de președinte al ADS, a împroprietărit o persoană fizică, fără temei legal, cu un teren de 147 de hectare, păgubind statul cu peste 80 de milioane de euro.
În urma unei cereri de restituire, Daniel Drăgan a dat persoanei solicitante, în compensare, o suprafață situată în localitatea Popești Leordeni. Decizia respectivă a fost emisă fără a avea la bază un raport întocmit de Comisia de analiză a solicitărilor de retrocedare.
Daniel Drăgan a fost trimis în judecată pe 17 aprilie 2009. Pe 29 ianuarie 2010, fostul șef al ADS a fost achitat de prima instanță, Judecătoria Sectorului 1, motivându-se că faptele comise de Drăgan nu întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii. Tribunalul București a decis, trei luni mai târziu, condamnarea acestuia la șase ani de închisoare, instanța admițând apelul procurorilor anticorupție declarat împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 1 București.
În motivarea condamnării lui Drăgan, magistrații au scos la iveală mecanismul prin care a fost fraudat statul. În calitate de președinte al ADS, bârlădeanul a emis, pe 26 iulie 2007, o decizie prin care îi acorda lui Constantin Nicolaide, 97 de ani, în compensație pentru un imobil care nu se putea retroceda în natură, un teren de 147,14 ha, aproape de București. Bătrânul nu avea însă calitate să solicite reconstituirea proprietății deoarece, cu un an înainte, cedase drepturile litigioase către o altă persoană, Maria Nicolaescu.
Cine este Daniel Drăgan
Inginerul Daniel Drăgan este una dintre cele mai cunoscute figuri politice din Bârlad. A candidat la funcția de primar al municipiului în 2000 și 2004 din partea PRM Bârlad, iar în 2008, din partea PNL Bârlad. În perioadele 1996-2000 și 2000-2004, a fost consilier local.
În 2006, Daniel Drăgan a fost numit șef al Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Vaslui, la scurt timp devenind șeful de cabinet al ministrului agriculturii de la acea vreme, Dan Motreanu, de unde a fost propulsat președinte al ADS.