Cu putin timp inainte de deschiderea sezonului, a inceput lupta pentru cele mai bune locuri de munca de pe litoral. Numai cativa administratori de restaurante sau de terase mai accepta angajati fara experienta sau cursuri de profil. Au inteles pana la urma ca serviciile bune fac diferenta. Cel mai bine castiga barmanii si ospatarii. Cu tot cu bacsis pot ajunge la 4000 de euro in trei luni.
Caldura care s-a instalat pe litoral le-a facut pofta romanilor de vacanta, iar proprietarii de cluburi si restaurante se asteapta ca weekendul ce vine sa fie unul aglomerat. Intrebarea este cine ii va intampina pe clienti?
Cei care aleg sa munceasca in spatele barului trebuie sa stie un lucru foarte important: de cele mei multe ori, cursurile de calificare nu compenseaza experienta, asa ca este nevoie de un mentor foarte bun de la care sa fure meserie.
Cel mai ravnit post este cel de ospatar sau ajutor de ospatar pentru care, da, intr-adevar, ai nevoie de cursuri de calificare, dar in primul rand trebuie sa stapanesti foarte bine arta conversatiei, arta comunicarii, astfel incat bacsisurile sa fie pe masura!. Practic meseria aceasta de ceva ani, imi place sa lucrez cu oameni si totodata salariul, dar si tipsul, spune Diana. Diana stie ca daca trece de interviu salariul va fi cea mai mica probema a ei. Daca tinem cont ca bacsisul este cam 10% din nota de plata, la finalul sezonului tanara poate sa spuna ca a avut o vara extrem de profitabila. Concurenta serioasa este si intre barmani. Iar calculele se fac la scara mare: aproape 4000 de euro pentru trei luni. Se cauta de asemenea bucatari, dar si animatori. Cei care nu au nicio calificare pot debarasa mesele. Nu castiga rau nici asa numitii „baieti de plaja” care inchiriaza sezlonguri sau vand suveniruri. Anul acesta vor fi in voga tricourile si sepcile… „Mamaia style”.
Sursa: incont.ro