Est News

Cum au ratat toate cele cinci exit-poll-uri rezultatele corecte pentru PSD si Mircea Diaconu. Explicatiile consilierilor – sociologi ai lui Victor Ponta

Toate cele cinci sondaje de tip exit-poll prezentate de posturile de televiziune duminica seara, la inchiderea urnelor in alegerile europarlamentare, au inregistrat diferente mari comparativ cu rezultatele ce aveau sa fie anuntate luni de BEC, in doua cazuri: PSD si candidatul independent Mircea Diaconu. Punctual, s-au mai inregistrat diferente notabile si in cazul altor partide, dar situatia PSD/Mircea Diaconu ridica indeosebi semne de intrebare privind veridicitatea acestor demersuri sociologice si politice. De notat ca toate sondajele la iesirea de la urne (facute fata in fata sau telefoni) au dat PSD peste pragul psihologic de 40%, iar rezultatul oficial este 37,6%.
Nu mai putin de cinci exit poll-uri au fost realizate cu ocazia scrutinului pentru Parlamentul European, fiecare fiind prezentat de cate un post de televiziune. CURS-Avangarde au realizat exit poll-ul pentru TVR, Operations Research – pentru Antena 3, CSCI – pentru Romania TV, GeoPol – pentru Realitatea TV, iar IRES – pentru Digi 24.
Partid – Rezultat BEC – CURS/Avangarde – IRES – CSCI – Operations Research – GeoPol 
PSD-UNPR-PC – 37,4% – 40,5% – 41% – 43% – 41,4% – 41,5%
PNL – 14,86% – 15,1% – 14% – 14% – 13,4% – 16%
PDL – 12,23% – 11,95% – 10% – 12% – 11,7% – 13%
Mircea Diaconu – 6,92% – 5,36% – 5% – 4% – 4,7% – 4%
UDMR – 6,47% – 7% – 7% – 6% – 6,4% – 6%
PMP – 6,21% – 7,02% – 6% – 7% – 6,3% – 8%
Pe langa situatia PSD/Mircea Diaconu, unele sondaje au avut diferente notabile fata de cele oficiale si punctual, in cazul altor partide. Astfel:
  • PNL (BEC, la numararea majoritatii covarsitoare a voturilor: 14,86%) a primit un scor de 13,4% in exit poll-ul Operations Research (Antena 3) si de 16% in cazul GeoPol (Realitatea TV)
  • PDL (BEC, la numararea majoritatii covarsitoare a voturilor: 12,23%) a fost creditat in exit poll-ul IRES (Digi 24) cu 10%
  • PMP (BEC, la numararea majoritatii covarsitoare a voturilor: 6,21%) a primit, in exit poll-ul GeoPol, 8%

Cum explica sociologii care-l consiliaza pe premierul Ponta diferentele intre exit poll-uri si rezultatele oficiale

  • Mirel Palada (ex-CCSB, actual purtator de cuvant al premierului Ponta) peblogul sau: „(…) Așa s-a întîmplat acum cu tandemul PSD – Mircea Diaconu, unde a funcționat principiul vaselor comunicante. Votanții lui Mircea Diaconu simțeau în aerul social că PSD va cîștiga zdrobitor: 80% percepție de învingător. Asta pentru că toate celelalte partide sînt percepute ca fiind făcute zob: sub 15%-20%, certuri, semne clare de slăbiciune. Și atunci, cînd operatorul de exit poll le-a băgat chestionarul sub nas, unii, ăia 4-5% votanți conformiști s-au rușinat să recunoască că au votat cu Diaconu sau cu partidele mici (în general la partidele mici și la cele anti-sistem se întîmplă reticența asta de declarație) și au spus că au votat cu strălucitorii, cu PSD. Invățătură de minte. Percepția bate realitatea. (…)”

 

  • Dan Sultanescu (manager CSCI, consilier al premierului Ponta) peObiectiv.info: „(…) Am zis ca PSD va obtine cel mai bun scor din istoria sa, depasind tinta de 35%. A obtinut cel mai bun scor din istorie. Un 38% initial, transformat in 47% dupa redistribuire si in 50% din mandate. Am prognozat ca scorul brut va fi de peste 40% (ba chiar sondajul de ieri dadea spre 43 pe la ora 7, revenind spre 41 la finalul zilei). Nu s-a obtinut atat din cauza sumei mari a candidatilor mici, a independentilor mai putini cunoscuti dar, mai ales, datorita unui mecanism gen “vase comunicante” cu Mircea Diaconu. Cifrele din sondaje s-au inselat cu cca 2 procente la PSD si Diaconu. In rest, sunt in linie. De ce? Pentru ca alegatorii lui Diaconu sunt alegatori fosti USL, alegatori care il voteaza pe Ponta la presedintie si care se considera cel mai apropiati de PSD. Deci, de fapt, prognoza nu s-a inselat. (…)”

Precedentul Geoana-Basescu 2009
Nu e nici pe departe prima data cand se inregistreaza diferente substantiale intre exit poll-uri si rezultatele oficiale. Cazul cel mai grav si cel mai bine cunoscut a fost cel al alegerilor prezidentiale din 2009, in al doilea tur de scrutin, iar diferentele au fost atunci mult mai mici, dar si mai de impact decat cele de la actualele alegeri.
Atunci, Mircea Geoana a fost creditat cu victoria la prezidentiale in trei sondaje. CCSB (Antena 3) si Insomar (Realitatea TV) i-au atribuit candidatului PSD peste 51% din voturi. Exit poll-ul CURS/TVR anunta un scor de 50,8%-49,2% in favoarea lui Geoana, iar CSOP-IRES (B1 TV) anunta egalitate. Ambii candidati si-au proclamat victoria, insa rezultatele finale au confirmat ulterior esecul lui Geoana: 50,33% din voturi pentru Basescu, 49,66% pentru Geoana.

Sursa; hotnews.ro

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version