Alianța electorală PSD-UNPR-PC a obținut, în județul Vaslui, 44,62% din voturi la alegerile europarlamentare desfășurate duminică, surclasând net PNL – 14,86%, PDL – 11,51%, PMP – 6,04% șamd. Aceeași grupare a preluat și postul de primar al comunei Dimitrie Cantemir, unde s-au organizat alegeri parțiale. De altfel, USD și-a luat partea leului la nivelul întregii țări, în timp ce conducerea națională a PNL și-a anunțat demisia în urma rezultatelor dezastruoase.
Alianța electorală PSD-UNPR-PC a obținut, în județul Vaslui, 44,62% din voturi la alegerile europarlamentare desfășurate duminică. Totodată, PNL a reușit un scor de 14,86%, PDL – 11,51%, PMP – 6,04%, candidatul independent Mircea Diaconu – 5,93%, PP-DD – 4,02%, iar UDMR – 0,75%, potrivit rezultatelor furnizate de reprezentanții Biroului Electoral Județean.
De asemenea, în comuna Dimitrie Cantemir, unde au avut loc alegeri parțiale pentru funcția de primar, Roman Dumitru, candidatul PSD-UNPR-PC, a câștigat scrutinul din primul tur, cu 56,47% din voturi, în vreme ce candidatul PNL a obținut 38,05% din voturi, PDL – 3,97%, PP-DD – 0,79%, PMP – 0,24%. Înaintea alegerilor, favorit pentru funcția de primar era indicat viceprimarul Ioan Antohi – PNL, cel care, după decesul fostului primar, Viorel Florea, a preluat prerogativele de conducător al comunei. Duminică, Antohi a câștigat alegerile numai în satul său natal, Hurdugi.
«Alegerile europarlamentare au constituit un bun prilej pentru verificarea capacităților pe care le au în teritoriu partidele politice. Referitor la PSD, formațiune care este acum la guvernare, trebuie spus că am făcut tot ce era posibil pentru desfășurarea în condiții optime și corecte a alegerilor în toate secțiile de votare din județul Vaslui. Rezultatul alegerilor de duminică este unul bun. care a verificat și demonstrat încă o dată capacitatea Organizației Județene a PSD Vaslui de a acționa în județ și a arătat încrederea crescută a cetățenilor în PSD. De asemenea, am câștigat și alegerile în comuna Dimitrie Cantemir și am putut să fim prezenți pe perioada campaniei electorale în toate zonele din județ», jubila, ieri, Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui.
Prezență foarte slabă la vot
Potrivit ultimelor date centralizate de Biroul Electoral Județean Vaslui, sub 30 la sută (mai exact, 29,22%) dintre alegătorii cu drept de vot și-au exprimat opțiunile. Vasluiul înregistrează astfel cea mai slabă prezență la urne dintre toate județele Moldovei, fiind pe poziția 34 în clasamentul național.
Pentru ca alegerile să se desfășoare fără incidente, pe lângă secțiile de votare au fost mobilizați sute de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, respectiv 267 de polițiști, 83 de polițiști de frontieră, 86 de jandarmi și 80 de pompieri. Alți 110 de polițiști și jandarmi au fost în stradă pentru a asigura măsuri de ordine și liniște publică. De asemenea, pentru soluționarea solicitărilor și semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, au acționat, conform competențelor, alți 70 de polițiști, constituiți în 22 de echipe operative.
Pentru a petrece câteva clipe de “libertate”, 530 de deținuți dintre cei 800 încarcerați la Penitenciarul Vaslui au depus cereri pentru a-și exercita dreptul constituțional. Potrivit legii, patru secții de votare aflate în proximitatea unității au fost nevoite să se implice în organizarea de alegeri prin trimiterea de reprezentanți cu urnele, la nivelul Penitenciarului Vaslui fiind amenajate patru cabine de vot.
Dosar penal pentru fraudă
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Vaslui i-au întocmit dosar penal unui bărbat care a votat fără să aibă acest drept.
„Un cetățean din comuna Muntenii de Sus a votat în localitatea de domiciliu, deși nu avea acest drept. El fusese condamnat în urmă cu ceva timp și a primit ca pedeapsă complementară interzicerea dreptului la vot. El a fost audiat de polițiști și le-a spus acestora că a uitat faptul că nu avea, potrivit legii, dreptul să voteze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, comisar Mihaela Ștraub.
În cauză sunt efectuate cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot, prevăzută de articolul 387 din Codul Penal.
Reprezentanții PDL au sesizat, duminică, la numărul de urgență 112, folosirea în mod ilegal a urnei speciale la Spitalul de Psihiatrie din orașul Murgeni. Astfel, s-a reclamat faptul că bolnavii nu au votat în urma unor cereri individuale, însoțite de acte medicale, așa cum cere legea, ci doar pe baza unui tabel întocmit de conducerea spitalului. Tododată, a fost depusă o contestație la Biroul Electoral Județean, prin care se cerea anularea voturilor de la respectiva unitate sanitară.
„Din informațiile pe care le am, s-a solicitat de reprezentanții unui partid politic să fie deschisă urna specială de la secția de votare 118 de la Murgeni. Am transmis că acest lucru nu este posibil înainte de ora 21.00, având în vedere că nu s-a încheiat procesul de vot. Dacă urna va fi desigilată și deschisă, este un lucru foarte grav, este caz penal, iar responsabilii vor suporta rigorile legii”, a declarat prefectul județului Vaslui, Andrei Puică.
La Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost trecute pe un tabel nominal 79 de persoane care ar fi urmat să voteze.
Cu alcoolul la vot
Doi bărbați din comuna Dimitrie Cantemir s-au ales cu dosar penal, după ce au fost reclamați la numărul 112 că împart băuturi alcoolice în scopul de a determina alegătorii să voteze un anumit candidat la alegerile pentru funcția de primar.
„Față de cei doi se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de corupere a alegătorilor”, a declarat comisar Mihaela Ștraub.
Totodată, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale pentru continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei în cazul a doi bărbați din comunele Perieni și Dimitrie Cantemir.
„Am mai primit trei sesizări privitoare la exercitarea dreptului de vot în altă localitate decât cea de domiciliu și solicitarea urnei mobile, însă nu a fost vorba despre infracțiuni. Polițiștii analizează, totodată, o plângere privind continuare campaniei electorale în comuna Cozmești”, a mai spus Mihaela Ștraub.
PNL, decapitat
Klaus Iohannis și-a anunțat, luni, demisia din funcția de prim-vicepreședinte al PNL și din Biroul Politic al partidului. Crin Antonescu a anunțat și el că demisionează din funcția de președinte.
«La un rezultat de 15%, PNL nu poate fi mulțumit, este un rezultat sub așteptările noastre. Neatingerea obiectivului este un eșec pe care, ca președinte în primul rând și înainte de toți, mi-l asum. Îmi țin cuvântul și în ședința Biroului Politic Central voi anunța și vom lua deciziile”, a spus Antonescu înainte să-și anunțe demisia.
«Având în vedere rezultatele obținute de PNL la scrutinul de duminică, și mă refer aici mai mult la rezultatele obținute în municipiul Sibiu decât la nivel de țară, care și ele sunt proaste, vă informez că am demisionat în această dimineață (luni – n.r.) din calitatea de prim-vicepreședinte al PNL și din calitatea de membru în Biroul Politic. Am informat președintele partidului despre acest pas», a menționat Iohannis într-o scurtă declarație de presă.