Guvernul SUA a atribuit un contract în valoare de 33,6 milioane de dolari firmei turcești Zafer Taahhut Insaat ve Ticaret A.S. pentru lucrări de construcție la baza Deveselu, potrivit unui comunicat al Ambasadei Statelor Unite la București.
Contractul atribuit de Corpul de Ingineri al Armatei americane în Europa are ca obiectiv construirea unei clădiri cu două etaje în care vor fi amenajate mai multe încăperi și o cantină, un depozit, o unitate medicală, un punct de control la intrarea în bază și alte facilități. Totodată, vor fi construite mai multe drumuri asfaltate și parcări. Firma câștigătoare va efectua lucrări de instalații electrice, apă și canalizare, va realiza sistemul de protecție împotriva incendiilor și cel de alarmă, precum și sistemul de telecomunicații și de gestionare a informațiilor. Acesta este cel de-al patrulea contract atribuit de Guvernul SUA în cadrul lucrărilor de la Deveselu. Primul contract în valoare de 3,3 milioane de dolari a fost atribuit în decembrie 2012 firmei românești SC Glacial PROD SRL, din Ilfov, pentru construirea facilităților provizorii. În martie 2013, firma americană Exelis Systems Corporation a câștigat un contract pe o durată de 31 de luni, în valoare de 5,7 milioane de dolari, pentru servicii de mentenanță și utilități. Cel mai mare contract, de 134 milioane de dolari, a fost adjudecat, în iulie 2013, de firma Kellogg, Brown & Root Services. „Kellogg Brown & Root Services Inc., cu sediul în Arlington (Virginia, est), a obținut un contract ferm cu preț fix (…) în valoare maximă de 134.151.953 dolari (peste 102,8 milioane euro) pentru dezvoltarea și construirea unui sistem de apărare antirachetă la Deveselu, în România”, a anunțat, la 12 iulie 2013, Pentagonul pe site-ul său. „Lucrările vor fi efectuate în România și la Morrestown, în New Jersey (nord-est)”, a precizat Pentagonul în acest anunț, menționând că „o combinație de fonduri pentru construcții militare din exercițiul financiar pe 2013 și fonduri din exercițiul pe 2013 pentru cercetare, dezvoltare, testare și inginerie în valoare de 77.815.692 dolari (peste 59,6 milioane de euro) sunt alocate” în acest sens.
Statele Unite au alocat, în bugetul pe 2014, 80 de milioane de dolari pentru construcțiile militare de la baza Deveselu, potrivit bugetului Pentagonului. Această sumă se adaugă celor 20,8 milioane de dolari care au fost alocate în anul fiscal 2013. Pentagonul a cerut o alocare de 85 de milioane de dolari dar Congresul a aprobat doar 80 de milioane de dolari.
Ceremonia de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la Facilitatea antirachetă de la Baza Militară Deveselu a avut loc la 28 octombrie 2013, în aplicarea Acordului între România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011.
România a acceptat instalarea pe teritoriul său a acestei baze, în cadrul scutului american antirachetă în Europa, în septembrie 2011. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare și în ea vor fi staționați aproximativ 200 de militari și tehnicieni americani.
Sursa: money.ro