„Avem dovezi că fracturarea hidraulică provoacă probleme atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea localnicilor. Fracturarea gazelor de șist ucide apa și este cea mai rea invenție tehnologică făcută vreodată în Statele Unite”, spune biologul american Sandra Steingraber , într-un interviu acordat Realitatea TV. {i actrița americană Debra Winger a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că România are o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de șist. Avertizările celor două sunt întemeiate pe studii aprofundate, al căror efect în Statele Unite se face deja cunoscut: tot mai multe state interzic extragerea gazelor de șist prin fracționare hidraulică. Acest efect a început să se facă simțit și în Europa, guvernele mai multor țări suspendând discuțiile cu Chevron referitoare la extragerea gazelor de șist. Numai oficialii români par dispuși să-și asume orice risc. ~n vreme ce țări ca Bulgaria sau Polonia au anunțat că până când problema eventualelor urmări ale fracționării nu va fi edificată, nu-și vor da acordul pentru exploatarea gazelor de șist, clasa politică din România a strigat „DA” cu toată gura, fără a ține cont de părerea cetățenilor din zona perimetrelor de exploatare. Strigătul de ajutor al pungeștenilor a ajuns până în America, însă autoritățile sunt în continuare insensibile, tratându-i pe petiționari cu bastoanele jandarmilor.
Renumitul biolog american Sandra Steinberg, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea TV că există dovezi concrete ale efectului nociv al fracționării hidraulice.
Avem dovezi că fracturarea hidraulică provoacă probleme atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea localnicilor. Fracturarea gazelor de șist ucide apa și este cea mai rea invenție tehnologică făcută vreodată în Statele Unite”, a spus savantul american.
Sandra Steinberg va ajunge, în cursul acestei săptămâni, la Pungești, unde va sta de vorbă cu protestatarii de acolo.
„Am fost foarte impresionată de o înregistrare de pe Youtube cu oameni din România, se chema «SOS Pungești». I-am văzut pe oameni protestând față de Chevron. Iar Chevron e o companie americană. Am crescut văzând logo-ul companiei peste tot. Să știu că o firmă americană face atâta rău, că oamenii își riscă propriile vieți ca să fie auziți și să spună lumii că nu doresc asta pentru comunitatea lor, am simțit că mesajul îmi este adresat” a mai spus Sandra Steinberg pentru sursa menționată.
Savantul american susține că există date concrete privind relația de cauzalitate dintre degradarea stării de sănătate a locuitorilor din perimetrele de exploatare a gazelor de șist prin fracționare hidraulică și acest procedeu de extracție: „Fracturarea cauzează probleme și pentru mediu, și pentru sănătate. Am observat aceste probleme în Statele Unite. Eu, ca biolog american, care am studiat efectele fracturării împreună cu colegii mei, vin în Europa să prezint dovezile pe care le avem. Dovezile includ probleme legate de contaminarea apei, deoarece adesea apar scurgeri de gaze. Fracturarea aduce și poluarea aerului. Oriunde există fracturare, este urmată de poluarea aerului. 02.00 În Statele Unite avem date noi despre sănătatea celor care locuiesc în preajma zonelor unde se folosește fracturarea. Vorbim despre astm, despre sângerări nazale. Avem dovezi îngrijorătoare despre probleme ale femeilor însărcinate care locuiesc în zonele de forare”.
Doctor în biologie și scriitoare, Sandra Steingraber spune că fracturarea hidraulică este extrem de costisitoare. Nu creează locuri de muncă pentru localnici, fiind un domeniu extrem de specializat. Iar copiii care suferă de astm și cei născuți prematur, mai mici și unii chiar cu defecte, costă statul american milioane de dolari.
„Intervin întrebări etice – de ce am început să desfășurăm acest tip periculos de industrie pe terenuri unde trăiesc oameni înainte să fi studiat siguranța sau pericolele. Acum este prea târziu în Statele Unite, e deja în derulare. Studiem efectele asupra oamenilor care au fost expuși. Dar nu așa facem noi lucrurile. Nu vrem să facem experimente necontrolate pe oameni. Mesajul pe care îl aduc din Statele Unite în Europa este că avem nevoie disperată de un moratoriu atât la mine în țară, cât și la voi, până când ne lămurim care sunt efectele asupra sănătății”, a mai spus renumitul biolog.
„O problemă serioasă”
Actrița americană Debra Winger, care va primi premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că România are o problemă serioasă cu exploatarea gazelor de șist.
„Aveți o problemă serioasă aici, în România, cu gazele de șist. Singura (țară, n.r.) care a interzis exploatarea în această zonă este Bulgaria. Trebuie să ne amintim faptul că gazul natural este o sintagmă foarte bună pentru vânzare, pentru brand, dar de fapt este combustibil fosil (…). Dacă îi ascultăm pe oamenii de știință, schimbările climatice au nevoie de atenția noastră imediată și nu mai putem să ne jucăm cu combustibilii fosili. Cu ani în urmă, când eram copil, făceau reclamă gazului natural cu imaginea unei flăcări albastre și spuneau «gaz natural curat». Este ardere curată, dar este murdar să ajungi să îl extragi. În anii ’50- ’60 aceste straturi se aflau foarte sus sub scoarța pământească, iar acum este sub straturi stâncoase și acestea sunt străpunse și se folosesc chimicale să aducă gazul. Nu cred că trebuie să vă spun cât de ușor se pot otrăvi apele prin acest procedeu”, a afirmat Debra Winger, citată de gândul.info.
Debra Winger a fost consultant al documentarului „GasLand”, care prezintă exodul firmelor pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane. Folosind pretextul că fiind pe teritoriul Statelor Unite ale Americii sunt mult mai ieftine decât cele de import, firmele au început extragerea masivă de pe proprietațile oamenilor, folosind în proces sute de chimicale ce au dus la poluarea apei.
România, cu capul înainte în ștreangul fracturării
Aproape jumătate (15) din cele 34 de state americane în care Chevron a avut sonde pentru extragerea gazelor de șist au interzis fracturarea hidraulică. De asemenea, în zece țări europene fie s-a interzis exploatarea gazelor prin fracturare, fie discuțile cu Chevron s-au oprit până când problema efectelor acestui procedeu de extracție va fi lămurită. Numai România pare decisă să exploateze gazele de șist cu orice preț!
{i în Bulgaria și Polonia s-a încercat exploatarea gazelor de șist prin fracturare și cetățenii s-au opus, numai că cele două state au ținut cont de opinia națiunii. Asta nu se întâmplă și la noi, unde cei care se declară nemulțumiți sau pur și simplu speriați de efectele nocive ale fracționării hidraulice sunt tratați de stat cu bastoanele jandarmilor. Oare miza creșterii gradului de independență energetică este atât de mare încât statul să fie dispus să sacrifice mii de vieți? Ori poate că vorbim de altă miză…
Țări care au interzis fracturarea hidraulică:
Franța – 30 iunie 2011 – Parlamentul francez a votat interzicerea metodei până la dovezi concludente care să arate că metoda nu este una cu impact semnificativ de mediu.
Luxembourg – 13 noiembrie 2012 – Parlamentul a votat împotriva moțiunii pentru extragerea gazelor de șist.
Cantabria, Spania – a interzis metoda in Aprilie 2013;
VALLADOLID, Spania – Valle de Mena (Burgos) a declarat municipalitatea liberă de fracturare hidraulică din cauza carenței de informație și transparență.
Bulgaria – 18 ianuarie 2012 – a doua țară, dupa Franța, care a interzis metoda fracturării hidraulice.
Bulgaria a retras licența de exploatare companiei Chevron. După încercări de a reduce prevederile interdicției, Bulgaria a adoptat o lege prin care orice operațiune de explorare sau exploatare prin injectarea fluidelor de fracturare a fost interzisă.
Polonia – Lucrările de exploarare-exploatare ale companiei Chevron lângă localitatea Zurawlow au fost blocate de comunitatea locală.
Germania – Martie 2011 – moratoriu în Westfalia de Nord;
Cehia- 11 Mai 2012 – un moratoriu pe 2 ani; 3 septembrie 2012 – Guvernul ceh a propus interzicerea metodei până la adoptarea unei legi care sa se adreseze strict gazelor de șist.
Elvetia – Cantonul Fribourg a interzis fracturarea hidraulică.
Austria – 16 august 2012 – Guvernatorul din sudul Austriei a cerut ca o legislație specifică pentru gazele de șist să fie dezvoltată înainte de orice operațiuni de explorare și exploatare.
Italia – în Bomba și Insula Pantelleria proiectele de exploatare au fost stopare prin decizie de guvern.
Irlanda de Nord – 7 decembrie 2011 – Adunarea Irlandei de Nord a votat un moratoriu.
Irlanda – 12 mai 2012 – Ministrul Energiei, Pat Rabbitte, a declarant că nicio operațiune de fracturare nu va avea loc până la realizarea unor studii și dovezi științifice detaliate.
Olanda – ~n prezent, un moratoriu asupra exploatării prin fracturare a fost prelungit.
În New South Wales substanțele substantele chimice BTEX au fost interzise și nu poate fi utilizat lichidul de fracturare.
Aotearoa (Noua Zeelandă) – 14 aprilie 2012 – Consiliul Christchurch interzice metoda printr-un vot unanim.
Africa de Sud– Ministrul Minelor, Susan Shabangu, a impus un moratoriu până la dovezi suplimentare legate de impactul asupra mediului.
În Norvegia și Suedia fracturarea hidraulică a fost declarată neviabilă din punct de vedere economic, iar proiecte în Austria și Suedia au fost oprite din aceleași motive, fără legislație nouă.
State din SUA care au interzis fracturarea hidraulică:
Vermont – mai, 2012;
New Jersey, NJ – mai – iunie 2012;
Pittsburgh, Pa – noiembrie 2012;
PENNSYLVANIA, unul dintre statele cu cele mai multe platforme de exploatare: Marcellus Moratorium – Iulie, 2013 – moratoriu – 58% din populație susține un moratoriu național;
WISCONSIN – Septembrie 18, 2013;
NEW YORK STATE – Totalul de orașe unde metoda fracturării hidraulice este interzisă: 63, 110 de localități cu moratorii.
MORA COUNTY, NEW MEXICO – Mai 2013;
COLORADO, 17 august 2013;
Arkansas – a interzis mai multe substanțe din lichidul de fracturare hidraulică în urma unui cutremur de 4.7/9 grade.
Maryland – moratoriu pe trei ani;
Ohio – 22 august 2012 – Consiliul din Wellsburg a interzis fracturarea în perimetrul din jurul orașului din cauza dovezilor de contaminare a apei. În august 2012, orașul Jefferson din Crawford a interzis metoda de fracturare hidraulică. Î octombrie 2012, și consiliul din Yellow Springs a votat pentru interzicerea exploatării gazelor de șist în zonă.
Virginia – pe teritoriul pădurii nationale George Washington a fost interzisă metoda de fracturare.
Texas – guvernatorul statului a semnat o lege prin care obligă companiile să divulge substanțele folosite în lichidul de fracturare. Un moratoriu a fost impus în orașul Grand Prairie.
Weste Virginia – Wellsville, Lewisbrg, Morgantown, Kaikoura au interzis metoda de fracturare;
Iowa – orașul Waukon – moratoriu.
Alex SAVA