Est News

Conferință științifică la Bârlad

Sâmbătă, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad va organiza o nouă conferință științifică, intitulată „Viețuitoarele preistorice din Podișul Bârladului”. Manifestarea își propune să aducă în prim plan câteva din animalele întâlnite în urmă cu peste 11 milioane de ani.

La finele acestei săptămâni, bârlădenii pasionați de fauna preistorică din Moldova sunt invitați să participe la o inedită conferință intitulată „Viețuitoarele preistorice din Podișul Bârladului”. Evenimentul este organizat de muzeograful Laurențiu Ursachi, din cadrul Secției de Științele Naturii de la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, și va avea loc sâmbătă, 14 iunie, de la ora 11.00, la sediul de pe Bulevardul Republicii, nr. 235.

„Această conferință se înscrie în activitatea curentă desfășurată de-a lungul anilor în domeniul cercetărilor paleontologice și sedimentologice desfășurate în cadrul Podișului Bârlad. Primele colaborari, în ceea ce privește recunoașterile în teren, împreună cu prof. univ. dr. Vlad Codrea, au demarat în anul 2004, însă noi am început aceste căutări de fosile din primăvara anului 1997, când am venit eu la muzeu. Din anul 2009, am extins colaborarea și cu specialiști de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza” Iași, începând colaborarea cu dr. Daniel Bejan, asist. univ. dr. Gabriel-Bogdan Rățoi și prof. univ. Mihai Brânzilă și alături de binecunoscutul Vlad Codrea, din Cluj. Rezultatul activității depuse în toți acești ani este remarcabil, materialul paleontologic colectat, în mod special din grupurile vertebratelor fosile, e deosebit de bogat și divers sub aspectul diversității viețuitoarelor de la care provin. Am colectat fosile atât din siturile cunoscute înainte de 2000, dar în această perioadă de căutări am pus în evidență destul de multe puncte noi (aflorimente), din care am colectat elemente scheletice fosilizate”, ne-a declarat muzeograful Laurențiu Ursachi, organizatorul manifestării.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește evoluția geologică a rocilor din județul Vaslui, în partea de nord sunt cele mai vechi, iar pe măsură ce coborâm spre sud, sunt cele mai noi roci, cuprinzând un interval de peste 11 milioane ani. În toată această perioadă, apele marine s-au retras din N-V către S-E, creând spații continentalizate ce au fost ocupate, în timp, de o faună continentală (mamifere, reptile, etc).

Ceea ce dorim să expunem în conferința de sâmbătă sunt cele mai vechi asociații faunistice continentale din zona Podișului Bârladului, iar, în această idee, l-am invitat pe domnul Rățoi, de la Universitatea din Iași. Îi așteptăm pe toți cei interesați la o expunere inedită despre paleofauna din Miocenul Superior, ca apoi, în alte conferințe, să atingem și alte vârste și etaje geologice din zonă. În Miocenul Superior, în arealul Podișului Bârladului, aveam un paleoclimat cald, în care coexistau elefanți și rinoceri fosili, hiene, cai tridactili, dar și alte elemente faunistice”, a completat organizatorul conferinței.

Adriana ȘUȘNEA

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version