Est News

Evacuați din locuințe din cauza datoriilor

12 chiriași ANL sunt la un pas de a rămâne fără locuințe. Compania de Utilități Publice Bârlad i-a dat în judecată pe ei, dar și alți peste 300 de datornici la chirie, salubritate și energie termică. „Nu este o situație fericită nici pentru ei, dar nici pentru noi. Asemenea datorii nu se acumulează peste noapte, ci în timp, iar faptul că unii nu au plătit niciodată nimic mă duce cu gândul la lipsă de bunăvoință. Ar fi fost de preferat să nu se ajungă aici, însă sunt oameni pentru care altă soluție nu există, decât astfel de metode de constrângere”, a declarat Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad.

Zeci de bârlădeni sunt la un pas de a fi executați silit, iar câțiva să rămână fără acoperiș deasupra capului din cauza datoriilor mari pe care le-au acumulat la plata gunoiului, chiriei și energiei termice. Dosarele lor au ajuns deja pe rolul Judecătoriei Bârlad, iar conducerea Companiei de Utilități Publice (CUP) Bârlad, firma prestatoare de servicii, spune că nu e dispusă să facă niciun pas înapoi până nu recuperează banii.

În total, este vorba de 346 de dosare care au fost înaintate instanței de judecată în acest an, din care 65 sunt solicitări pentru executare silită. Altfel spus, oamenii riscă să se trezească peste noapte cu propriri pe salarii, conturi sau pensii, ori să le fie pus sechestru pe bunuri.

Suma pe care o datorează cei 346 de debitori totalizează nici mai mult, nici mai puțin 140.000 de lei (adică 1,4 miliarde de lei vechi). Cel mai mare datornic dintre aceștia are de plătit 1.200 de lei (12 milioane de lei vechi).

Cea mai îngrijorătoare situație se află la blocurile ANL din localitate. Locatarii celor patru blocuri au adunat datorii la chirie, salubritate și căldura primită în iernile trecute în valoare totală de 108.000 de lei (1,08 miliarde de lei vechi), însă pentru ei CUP nu se limitează la a cere instanței executarea silită, ci evacuarea din apartamente.

În această situație se află 12 chiriași, dintre care opt locuiesc în blocul ANL de pe strada Victor Ion Popa.

Cea mai mare datorie la chirie este de 5.400 de lei (54 milioane de lei), în timp ce la energie termică un „anelist” a adunat 11.000 de lei (110 milioane de lei vechi).

„Nu este o situație fericită nici pentru ei, dar nici pentru noi. Asemenea datorii nu se acumulează peste noapte, ci în timp, iar faptul că unii nu au plătit niciodată nimic mă duce cu gândul la lipsă de bunăvoință. Ar fi fost de preferat să nu se ajungă aici, însă sunt oameni pentru care altă soluție nu există, decât astfel de metode de constrângere”, a declarat Adrian Bobeică, directorul SC CUP SA Bârlad.

Intențiile conducerii CUP par cu atât mai serioase cu cât precedentul a fost deja creat. În urmă cu aproximativ trei ani, un chiriaș al blocului ANL de pe Victor Ion Popa și-a pierdut apartamentul, după ce instanța a decis evacuarea lui pentru neplata debitelor. După ce că a rămas pe drumuri, omul a fost nevoit să scoată din buzunar atât banii pentru achitarea datoriilor, cât și cei pentru cheltuielile de judecată.

„Acesta este încă un aspect al problemei. În afară de datorii, mai există și cheltuielile de judecată dar și taxa pentru evacuare. Numai aceasta are valoarea de 1.000 de lei”, a adăugat Bobeică.

Pentru serviciile prestate la nivel de oraș, CUP are de recuperat de la bârlădeni 550.000 de lei (5,5 miliarde de lei vechi).

Simona MIHĂILĂ

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version