Est News

Efectele fracturării vizibile în SUA reprezintă imaginea României în viitor – Iată ce ne așteaptă!

Savantul american Sandra Steingraber, doctor în biologie și fondatoarea unor organizații care luptă împotriva fracturării hidraulice, a organizat, ieri, la Vaslui o dezbatere pe tema gazelor de șist la care au participat o serie de activiști de mediu și primari din comunele vasluiene. ~n cadrul acestei manifestări, ea a declarat că efectele fracturării hidraulice vizibile acum în Statele Unite ale Americii reprezintă imaginea a ceea ce va fi România în viitor. În America s-au înregistrat sute de cazuri de contaminare a apei cu substanțe extrem de toxice și cutremure. De asemenea, s-au observat modificări și în ceea ce privește starea de sănătate a populației.

Ieri, la Centrul de Afaceri Vaslui a avut loc o dezbatrere pe tema exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, organizată de Sandra Steingraber, doctor în biologie din Statele Unite ale Americii. La manifestare au fost invitați și reprezentanții fractorilor de decizie privind aplicarea legislației din domeniul protecției mediuliu, însă aceștia nu au făcut act de prezență.

Sandra Steingraber a afirmat că în SUA situația cu privire la explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice este dramatică și reprezintă imaginea a ceea ce România va fi în viitor, după ce fracturarea va începe. Ea a prezentat rezultatele unor studii de specialitate care atestă faptul că fracturarea este periculoasă pentru sănătatea oamenilor, ducând în principal la poluarea pânzei freatice. „Am venit să vorbesc despre partea științifică, nu despre politică, așa cum am discutat și săptămâna trecută la Parlamentul European pe teme legate de protejarea mediului. Fracturarea este o tehnologie inventată în SUA și s-ar putea crede că acolo există toate cunoștințele legate de efectele acestei metode, dar nu este deloc așa. Știința are foarte puține răspunsuri pentru că specialiștii nu au suficiente informații. Secretomania companiilor dublată de secretomania contractelor pe care le au cu proprietarii de terenuri și care nu au voie să vorbească despre eventualele probeleme îi împiedică pe oamenii de știință să facă studiile necesare”, a declarat Sandra Steingraber. Savantul a mai spus că, în ciuda tuturor piedicilor, există din ce în ce mai multe studii care evidențiază pericolele fracturării pentru sănătatea oamenilor și animalelor, pentru sol și mai ales pentru apă. „în SUA am cerut moratoriu de la trei la cinci ani pentru că dovezile din noile studii sunt extrem de îngrijorătoare. Orice acțiune trebuie oprită fiindcă mai presus de toate este sănătatea oamenilor. Contaminarea apei provoacă sută la sută poluarea pânzei freatice. în afară de metan, au fost găsite în pânza freatică din zonele unde se fracturează elemente radioactive, arseniu, dar și distructori endocrini care provoacă inferitilitate atât la la femei, cât și la și bărbați”, a declarat Sandra Steingraber.

Ea spune că a venit în România din proprie inițiativă după ce a văzut imagini filmate anul trecut la Pungești, în urma cărora s-a simțit „rănită” că o companie americană îi tratează cu dispreț pe oamenii de acolo.

Miercuri seară, ea a avut o întâlnire cu cetățeni din comuna Pungești, cărora le-a vorbit despre pericolele fracturării și și-a exprimat regretul pentru tratamentul la care sunt supuși de Chevron.

Dovezi ale efectelor fracturării

În Canada, Statele Unite ale Americii și în Australia există deja dovezi că substanțele degajate de la zeci și sute de straturi de șisturi argiloase, de metan și de cărbune, care au fost deja forate, au distrus și distrug în continuare apele, aerul, și sănătatea oamenilor care este din ce în ce mai precară și mai greu de ignorat.

În America, există deja sute de cazuri de contaminare a apei cu substanțe toxice în Pennsylvania, Wyoming, Texas, Colorado, New Mexico, Alabama. De exemplu, numai în Pennsylvania, reglementatorii de mediu au constatat că gazul a contaminat sursele de apă a mai mult de 161 de case, biserici, ferme și biserici, din 2008, până în toamna lui 2012. Conform The Guardian, există zone în care oamenii nu mai au nicio sursă de apă curată, și în care oamenii și animalele mor de sete.

Poluarea aerului este un al doilea efect nociv al fracturării hidraulice. Din cauza concentrărilor de hidrocarburi din aer, mai mulți locuitori din America, în special din statele Wyoming, Colorado, Texas, Utah și Pennsylvania, suferă de diferite afecțiuni și boli, cum ar fi migrene, amețeli, stări de greață, dureri de gât și dificultăți de respirație. Din cauza straturilor prea mari de ozon, locuitorii din Wyoming se plâng și că le curge sânge din nas.

Sănătatea oamenilor este poate unul din cele mai importante dezavantaje și pierderi în urma fracturării hidraulice. Gazul metan migrează prin puțurile de fracturare și cauzează explozii și diverse izbucniri de foc aproape de clădiri și de râuri, amenințând sănătatea oamenilor. Substanțele chimice din aer sunt și cancerigene, conform unor cercetări. Pe lângă aceste afecțiuni de ordin fiziologic, există și afecțiuni de ordin neurologic.

Un studiu făcut în Colorado arată că substanțele din aer rezultate în urma fracturării hidraulice duc la infertilitate, defecte din naștere și chiar cancer. Un studiu din Pennsylvania arată că aceste substanțe afectează considerabil și memoria.

Nu doar oamenii sunt cei afectați în povestea cu fracturarea hidraulică, ci și animalele. O știre din octombrie 2013 ne informează că în Alberta (Canada), 6 vaci au murit, și alte 4 au fost eutanasiate, în urma contaminării unui puț cu cantități mari de cloruri. Alte știri informează îmbolnăvirea, moartea și probleme de reproducere a multor alte animale domestice, cum ar fi pui, găini, câini și cai, ca urmare a   expunerii acestora operațiilor de foraj. Sute de animale sălbatice sunt pe cale de dispariție și zeci de ecosisteme amenințate de fragmentare din cauza poluării apei și a aerului.

O consecință negativă a fracturării hidraulice este și aceea a schimbării climei. Studiile arată că emisiile de substanțe nocive, în special de gaz metan, au o consecință importantă și covârșitoare asupra încălzirii globale.

Fracturarea hidraulică afectează și plantele într-o mare măsură, cauzând moartea unei arii consistente de vegetație.

Curtremurele sunt o altă consecință a acestui fenomen al morții, din constatările oamenilor de știință. Cutremurele din ultimii ani din SUA au fost cauzate tocmai de aceste injectări ale deșeurilor de fracturare în puțuri care au dărâmat zeci sau sute de clădiri de pe lângă puțurile individuale. Cel mai mare cutremur a fost în Oklahoma și a înregistrat o magnitudine de 5.7.

Procestul fracturării hidraulice durează un timp destul de îndelungat și solicită multe cereri în ceea ce privește transportul. Acest lucru este ceva mai dificil mai ales atunci când vorbim despre străduțele mici din sate, care atrag după sine o mulțime de accidente, explozii, răsturnări care au cauzat deja mai multe decese în SUA.

Conductele care servesc fracturării trebuie amenajate în diverse locuri în care se află vegetație, și atunci este necesar ca acestea să treacă prin copaci, ceea ce duce la fragmentarea pădurilor și diminuarea biodiversitățiii. Un site de știri  informează că, până în 2035, autoritățile vor să construiască mai mult de 400 000 mile de țevi. ( )

Daily Mail anunță că „un muncitor a murit și alți 7 au fost răniți când o conductă subterană de gaz metan a explodat într-o zonă rurală din Texas, trimițând o minge de foc în aer”.

Nu în ultimul rând, procesul de fracturare hidraulică, pe lângă faptul că este unul foarte riscant,  necesită și foarte mulți bani  și care, în consecință, afectează și economia locală.

Oamenii nu pot sta „cu mâinile în sân” în fața acestor abuzuri care au loc în propria lor comunitate. Industria de fracturare cât și autoritățile politice îi declară pe cei care se opun, teroriști, iar manifestările lor sunt catalogate ca „grupuri de revoltă”.

Nu puține sunt zonele în care s-a apelat și la violență. în mai multe zone din Canada, au existat și focuri de armă. (activnews.ro)

Alex SAVA

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version