Criza gazelor din Ucraina provocata de sistarea livrarilor din Rusia nu ar afecta Romania in urmatoarele luni, adica pana in iarna. Cel putin asa sustin autoritatile din Romania. Spre deosebire de alte tari europene, Romania este un caz fericit deoarece nivelul importurilor reprezinta cam 20% din consumul de gaze dintr-un an, iar pe timpul verii se poate descurca, la nevoie, doar cu productia interna. Intrebarea este ce s-ar intampla in cazul in care „razboiul” gazelor dintre Rusia si Ucraina se va prelungi sau va fi reluat la iarna? Nu trebuie uitat ca prin Ucraina trec conductele de tranzit catre Europa.
Pe timpul iernii, insa, lucrurile s-ar putea complica, mai ales in cazul in care temperaturile ar fi foarte scazute. Atunci, consumul creste si la fel si nevoia de importuri care sunt mai mari in lunile ianuarie, februarie si martie. Intr-o iarna normala, cum a fost 2013-2014, nivelul importului se poate mentine la 15%. Potrivit datelor ANRE, in decembrie 2013, consumul a fost acoperit cu 87,99% productie interna si 12,01% import. De asemenea, in ianuarie 2014, productia interna a reprezentata 85,15% din consum, iar importurile au acoperit 14,85%. Aproximativ acelasi nivel al importurilor a fost mentinut si pentru februarie si martie. Practic, lunile ianuarie-februarie-martie sunt cele mai critice, mai ales ca si volumul de gaze inmagazinate pe timpul verii, special pentru perioada de iarna, incepe sa scada. In fiecare an, producatorii si furnizorii de gaze sunt obligati sa constituie stocuri minime de gaze. In Romania sunt operate 8 depozite de inmagazinare. Dintre acestea, 6 depozite sunt operate de Romgaz, avand capacitatea totala de aproape 4,2 miliarde standard metri cubi, volumul de lucru fiind insa de 2,760 miliarde standard metri cubi. Mai exista 2 depozite ale GdF Suez cu o capacitate de 350 milioane standard metri cubi. Ministrul Nicolescu spune ca sunt deja stocate 1,4 miliarde metri cubi de gaze. „Am avut in aceasta dimineata (luni – n.red.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural”, a spus Nicolescu printr-un comunicat transmis luni.
Vezi tabelul atasat cu furnizorii care trebuie sa constituie stocuri minime de gaze in 2014.
- Ce masuri ar putea fi luate
Una dintre masuri ar putea fi trecerea centralelor termice, mari consumatoare de gaze, pe alt combustibil, de exemplu pacura. Dezavantajul ar fi ca pentru centralele termice ar insemna costuri mai mari. Dar deja Departamentul pentru Energie se gandeste la aceasta varianta. „Suntem pregatiti, suntem la un moment in care, fiind perioada de vara, productia este mai mare decat consumul si avem un plan de siguranta pentru orice fel de situatie. Conform acestui plan, daca se va taia in perioada de iarna sau mai repede, ne vor ajunge cantitatile pana in ianuarie-februarie si apoi avem optiunea sa trecem anumite centrale care utilizeaza gaz pe un alt tip de combustibil. De exemplu Elcen. La Elcen ma bucur ca incearca renegocierea termenilor contractuali atat pentru achizitiile de gaz produs in Romania, cat si pentru achizitiile de gaz provenind din Rusia”, spunea ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat recent HotNews.ro.
Avand in vedere ca trebuie asigurata in primul rand aprovizionarea populatiei, o alta masura, mai dificila din punct de vedere politic, ar fi deconectarea unor mari consumatori privati, precum Azomures si Interagro de la gazele romanesti. Si aceasta este o solutie la care se gandesc autoritatile in caz de nevoie. Combinatele chimice ale Azomures si InterAgro pot ajunge sa acopere si 20% din consum. De ce este o solutie dificila din punct de vedere politic? InterAgro, grup controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, este unul dintre marii consumatori care face constat presiuni pentru obtinerea de facilitati la achizitia de gaze. De altfel, le si primeste. De curand a devenit beneficiarul unei Ordonante de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera. Mai mult, ministrul economiei, Constantin Nita, a spus de curand ca se gandeste la o noua schema de sprijin pentru marii consumatori de gaze.
Romania importa gaze rusesti prin doua puncte de interconectare cu Ucraina: Mediesu Aurit si Isaccea. Mai exista si conducta de interconectare cu Ungaria, Arad-Szeged, pe unde se fac in acest moment doar vreo 10% din importuri. Dar si pe acolo, in mare parte, gazele importate provin tot din Rusia, doar ca vin pe alte rute. Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), a declarat recent că importurile României de gaze din 2014 se vor ridica la 10-12% din consum. Trebuie precizat ca intr-un an, consumul de gaze in Romania este de 11-12 miliarde de metri cubi.
Romania este un caz fericit comparativ cu alte state, deoarece depinde de importuri de energie doar in proportie de 22,7% pentru a-si asigura consumul intern, conform datelor valabile pentru 2012. Practic, Romania este pe locul al treilea intr-un clasament al independentei energetice procentuale in Uniunea Europeana.
Sursa: hotnews.ro