Conform Legii 176/2010, privind integritarea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, parlamentarii trebuiau să-și depună declarațiile de avere până pe data de 15 iunie. Ambele Camere au avut competență decizională în ceea ce privește normativul specificat. Deși cei mai mulți dintre cei 13 parlamentari vasluieni erau în funcții și în legislatura trecută, când s-a aprobat legea cu pricina, doar cinci demnitari și-au depus declarațiile de avere. Restul, fie au uitat complet pentru ce au ridicat mâna în mandatul trecut, fie și-au depus declarațiile, dar nu au fost publicare pe paginile electronice ale celor două Camere. Cei care au îndeplinit această formalitate sunt deputații social-democrați Victor Cristea și Toader Dima și senatorii Doina Silistru (PSD), Nelu Tătaru (PNL) și Dan Marian (PDL). Cei care nu au depus aceste documente pot fi sancționați – numai în cazul în care se va sesiza Agenția Națională de Integritate – cu până la 2.000 de lei. Dar ce reprezintă această sumă pentru un parlamentar pentru care statul cheltuie peste 25.000 de lei lunar?
Potrivit prevederilor Legii 176/2010, privind integritarea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, parlamentarii au avut termen până la sfârșitul săptămânii trecute să depună la secretariatul instituțiilor unde lucrează declarațiile de avere și interese. Deși unii dintre parlamentarii vasluieni au state vechi în Camerele decizionale, se pare că nici acum nu s-au obișnuit cu această formalitate prin care trebuie să le comunice alegătorilor ce-au mai pus la teșcherea sau, după caz, cât și pentru ce au mai împrumutat. Acesta este cazul deputaților Dan Bordeianu și Florin Ciurariu (PNL), Tudor Ciuhodaru (PP-DD), Sergiu Vizitiu (UNPR) și Irinel Stativă (PSD), dar și al senatorului Gabriela Crețu (PSD).
Ciudat e că unii din cei mai sus menționați au fost parlamentari și în legislatura trecută, când s-a adoptat normativul menționat, la care ambele Camere au avut competențe decizionale. Presupunând că pentru un proces legislativ sănătos se impune cunoașterea proiectului supus aprobării, este de neînțeles cum cei care au reprezentat Vasluiul în Parlament în ultimii șase ani au omis să-și depună declarațiile de avere.
Cei șapte deputați și senatotul ale căror declarații nu apar pe site-urile Camerelor riscă să fie amendați, conform articolului 29, alin. (1) din Legea 176/2010, din care cităm: „Nedepunerea declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese în termenele prevăzute de prezenta lege, precum și nedeclararea, în declarația întocmită potrivit anexei nr. 1, a cuantumului veniturilor realizate, sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 50 lei la 2.000 lei”.
Amendarea parlamentarilor se va întâmpla numai în cazul în care Agenția Națională de Integritate se va sesiza în acest sens, lucru care se întâmplă destul de rar.
O altă posibilitate demnă de luat în calcul este că toți parlamentarii vasluieni au fost de bună credință și și-au depus declarațiile la secretariatele Camerelor, însă nu au fost publicate pe site-uri. În acest caz, pot fi sancționați cei responsabili, conform alineatului (2) al articolului 26 din Legea 176/2010: „Nerespectarea obligațiilor prevăzute la Art. 6 de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor prezentei legi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei. Aceeasi sancțiune se aplică și conducătorului entității respective, dacă acesta nu îndeplinește obligațiile prevăzute de prezenta lege”.
Ce înseamnă 2.000 de lei pentru un parlamentar?
Amenda de care sunt pasibili cei care nu și-au depus declarațiile de avere nu înseamnă aproape nimic față de sumele pe care statul le cheltuie cu ei lunar, care ajuns la circa 6.500 de euro!
Astfel, pe lângă indemnizație – care poate ajunge la circa 4.800 de lei lunar, în funcție de rolul fiecărui parlamentar în Camera din care face parte – statul mai chetuie pentru un parlamentar până la 4.500 cu cazarea acestuia în capitală. Suma cheltuită anual se ridică la peste șase milioane de euro, motiv pentru care ar fi oportună construcția unui stabiliment pentru parlamentari. Această idee a fost luată în discuție la un momentdat, însă s-a renunțat la ea fără nicio justificare.
De asemenea, parlamentarii mai primesc însărcinări de la Parlament de a reprezenta instituția în diverse activități din teritoriu (altele decât activitățile specifice de circumscripție). În asemenea ocazii li se decontează cazarea și li se oferă diurnă. Parlamentarii mai primesc diurne și pentru drumurile în circumscripțiile în care au fost aleși, ori pentru călătorii în interes de sefviciu în străinătate. Sumele cheltuite în acest sens ajung, potrivit Institutului de Politici Publice, la circa 5.000 de lei pe lună. La acești bani se adaugă și suma forfetară, cu care demnitarul poate să-și întrețină cabinetul parlamentar di teritoriu, aceasta ajungând până la 10.000 de lei, potrivit aceleiași surse. La toate acestea se mai adaugă plata abonamentelor de telefonie mobilă și internet. În total, circa 25.000 de lei pe lună pentru un singur parlamentar. În aceste condiții, ce înseamnă o eventuală amendă de 2.000 de lei de la ANI? Aproape nimic..
Putere versus opoziție în declarațiile de avere
Pare-se că parlamentarii nu prosperă doar politic cât sunt la putere, ci și financiar. Cel puțin așa reiese din declarațiile demnitarilor vasluieni care au depus aceste documente.
Astfel, deputatul PSD Toader Dima și-a mai cumpărat, anul trecut, încă un teren agricol, de 1,5 ha, pe lângă cele patru pe care le avea deja. Tot el și-a făcut anul acesta încă un depozit bancar de 20.000 de euro. Colegul său de cameră și de partid Victor Cristea, și-a luat, anul trecut, un Renault în leasing.
Tot în 2013, senatoarea PSD Doina Silistru (care și-a depus declarația de avere încă de pe 2 aprilie) și-a cumpărat un teren intravilan de 1.000 mp.
Singurul parlamentar a care nu a prosperat foarte mult este democrat-liberaul Dan Marian, care fiind în opozișie nu a bifat decât 1.444,26 euro la capitolul „fonduri de investiții sau echivalente, inclusiv fonduri private de pensii sau alte sisteme cu acumulare”. În rest, el a mai bifat un credit litigios de aproape 14 miliarde de lei.
Alex SAVA