Fondul Monetar International (FMI) analizeaza schimbarea regulilor pentru acordarea de imprumuturi mari tarilor cu probleme financiare si eliminarea exceptiei care a permis creditarea Greciei in 2010 fara o restructurare in prealabil a datoriei statului elen.
Exceptia a fost introdusa la declansarea crizei datoriilor din zona euro pentru a permite unor tari sa primeasca ajutor financiar de la Fond, chiar daca institutia internationala nu putea afirma „cu probabilitate ridicata” ca datoria acestora era sustenabila, potrivit Bloomberg.
Un raport recent al Fondului propune ca in schimbul sprijinului FMI creditorii unei tari sa fie de acord cu „prelungirea pentru o perioada relativ scurta a maturitatilor” la imprumuturi.
„A devenit clar ca exceptia din 2010 nu ofera o solutie coerenta si pe termen lung la problema. Schimbarile propuse ar permite statului membru o imbunatatire a capacitatii de rambursare a datoriei fara sa fie obligatoriu necesara reducerea semnificativa a datoriei”, au afirmat expertii Fondului.
Raportul incearca sa foloseasca experienta dobandita de FMI prin participarea la pachetele financiare pentru mai multe tari din zona euro, dar mai ales cele pentru Grecia. Al doilea pachet de imprumuturi pentru statul elen de la zona euro si FMI, din 2012, a inclus cea mai mare restructurare din istorie a datoriei unei tari. Expertii Fondului vor intocmi mai multe studii, inainte ca board-ul institutiei sa decida asupra unor noi reguli pentru acordarea de sprijin financiar.Schimbarile propuse de raport ar trebui sa acorde mai multa flexibilitate tarilor care vor sa obtina ajutor financiar peste limita normala. Pana la introducerea exceptiei din 2010, FMI avea doar doua variante, respectiv sa decida ca datoria are un grad ridicat de sustenabilitate si sa acorde un imprumut sau sa forteze restructurarea datoriei tarii respective.
Noile masuri s-ar aplica tarilor care nu se mai pot imprumuta de pe piata financiara, dar au un nivel de indatorare considerat acceptabil din perspectiva sustenabilitatii. FMI va cere creditorilor concesii care nu vor implica „in mod obisnuit” reducerea principalului sau dobanzilor pe care acestia le au de incasat.
In cazul in care exista temeri privind extinderea unei situatii de criza, FMI recomanda sprijinul unor alti creditori, precum bancile de dezvoltare sau formarea unui mecanism precum fondul infiintat in zona euro in perioada crizei datoriilor.
Sursa: incont.ro