Până anul viitor, sute de gospodării fără apă și canalizare menajeră vor păși în lumea civilizată. Municipiul Bârlad a primit de la Uniunea Europeană o finanțare de circa 40 de milioane de euro, bani care vor fi cheltuiți pentru extinderea rețelor de alimentare cu apă și canalizare menajeră de pe zeci de străzi.
Simona MIHĂILĂ
S-a terminat cu WC-urile în curte, cu spălatul în lighean și aruncatul zoilor pe lângă garduri. Bârlădenii care își duc traiul exact ca acum 100 de ani au șanse reale de a păși în lumea civilizată.
SC Aquavas SA Vaslui, firma care se ocupă de serviciile de apă și canalizare în județul Vaslui, are la dispoziție circa 40 de milioane de euro ca până anul viitor să ducă rețelele de apă potabilă și de canalizare mejară în cele mai ascunse cotloane ale orașului, dar să și aducă stațiile de epurare și de tratare a apei la standarde europene.
Finanțarea a fost obținută cu câtva timp în urmă prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu), un program elaborat de Ministerul Mediului prin care sunt alocate fonduri europene pentru infrastructura de mediu.
La nivel de județ, valoarea totală a finanțării este de circa 97 de milioane de euro (fără TVA), sumă prin care vor fi reabilitate și extinse rețele de apă, de canalizare, stații de tratare a apei, de epurare a apelor uzate etc. în principalele localități ale județului (Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești).
„Suma alocată Bârladului este de aproximativ 35 de milioane de euro, dar dacă includem și TVA vorbim de circa 40 de milioane de euro. Putem spune că este o reușită fără precedent, fiind, de departe, cea mai mare finanțare europeană obținută vreodată la nivel de municipiu”, ne-a declarat Mihai Vicol, director tehnic în cadrul Primăriei Bârlad.
Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru reabilitarea stației de epurare a apelor uzate, a stației de tratare a apei potabile, însă cea mai mare parte a banilor a fost direcționată către extinderea și reabilitarea rețelelor de canalizare menajeră și de distribuție a apei potabile din Bârlad.
Apa și canalizarea menajeră sunt unele dintre cele mai dureroase probleme ale locuitorilor orașului. Chiar dacă, de-a lungul anilor, subiectul a fost gunoiul de sub preș al autorităților care s-au perindat în fruntea orașului și a județului, acum nu mai este un secret pentru nimeni că sute de gospodării din Bârlad își duc existența în condiții rudimentare, cu nimic diferite față de cele din secolul trecut: cu grupurile sanitare situate în afara spațiului de locuit; făcându-și treburile casnice cu apă cărată de la cișmele situate în stradă, încălzită în oale pe aragaz; aruncând apa folosită tot în stradă, sau în șanțuri săpate pe lângă gard.
Toate aceste lucruri s-au știut, presa a scris permanent despre asta. Pentru cei care au condus județul în ultimii 25 de ani, nu a contat niciodată faptul că Bârladul este adevărata capitală culturală și economică a județului Vaslui, că Bârladul a fost dintotdeauna cel mai mare contribuabil.
Licitația pentru atribuirea lucrărilor de extindere și reabilitare a rețelelor de apăși canalizare va fi organizată de SC Aquavas SA Vaslui pe 10 iulie.
În ediția de mâine a cotidianului Est News vom reveni cu lista străzilor care vor benefica de aceste investiții.