Est News

Azilul de bătrâni Bârlad se prăbușește sub greutatea orgoliilor

Dacă Primăria Bârlad și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor nu vor pune capăt neînțelegerilor, clădirea azilului de bătrâni are sanse serioase să devină o ruină. Lucrările de construcție a azilului au început în 2002, la inițiativa conducerii de atunci a CARP. Inițial, aceasta a solicitat sprijin financiar de la Ministerul Muncii, însă, prin lege ministerul nu are voie să finanțeze decât investiții derulate de instituțiile publice, categorie în care casa pensionarilor nu intră.

Simona MIHĂILĂ

După mai bine de trei ani în care nu a mai fost bătut niciun cui, lucrările de construcție a Azilului de bătrâni din Bârlad au șase să fie reluate. Asta numai dacă Primăria Bârlad și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) vor reuși să pună capăt neînțelegerilor care au dus în aprilie 2011, la sistarea lucrărilor.

Miercuri, reprezentanții celor două instituții s-au întâlnit iarăși la masa negocierilor pentru a pune la punct un plan de deblocare a finanțării investiției, lucru fără de care clădirea neterminată se degradează pe zi ce trece, în mod evident.

Lucrările de construcție a azilului au început în 2002, la inițiativa conducerii de atunci a CARP. Inițial, aceasta a solicitat sprijin financiar de la Ministerul Muncii, însă, prin lege ministerul nu are voie să finanțeze decât investiții derulate de instituțiile publice, categorie în care casa pensionarilor nu intră.

Pentru că nu exista altă soluție mai bună decât o finanțare de la bugetul de stat, conducerea CARP și autoritățile locale au pus la cale un artificiu, agreat de Ministerul Muncii: un protocol între CARP și primărie, în baza căruia casa pensionarilor punea la dispoziție terenul, iar primăria cerea finanțare de la stat pentru construcția în sine. În plus, CARP s-a angajat să contribuie la randul său cu suma de 3 miliarde de lei vechi pe an.

Totul a mers bine până în 2011, dată până la care CARP contribuise cu 16 miliarde de lei vechi, Ministerul Muncii cu 20 de miliarde de lei vechi, iar primăria cu trei miliarde de lei vechi.

„În acel an, conducerea CARP a denunțat protocolul pe motiv că nu mai are bani, cerând Consiliului Local să-i restituie suma pe care o investise în clădire. Acest lucru însă, nu este posibil. De la bugetul local nu pot fi alocați atâția bani pentru o lucrare de care orașul nu are trebuință și care nu a fost demarată la cererea primăriei. Noi am formulat diverse propuneri, însă CARP nu a fost de acord cu niciuna. Ministerul Muncii a refuzat să continue finanțarea lucrării până când nu se revine la vechiul protocol, până nu dispare litigiul dintre noi și CARP. Noi nu avem bani, ministerul nu dă, CARP nici nu mai dă bani, dar mai vrea și banii pe care i-au investit din voința sa proprie. Soluția pe care noi o vedem este revenirea la vechiul protocol, pentru că numai așa putem obține continuarea finanțării de către minister”, ne-a declarat Magda Voinea, consilier juridic în cadrul Primăriei Bârlad.

Primarul Constantin Constantinescu este de acord să restituie casei de pensionari suma cheltuită, însă nu înainte ca lucrările de construcție a azilului să fie finalizate și numai în tranșe: „Terminarea lucrărilor este condiționată de un alt protocol între noi și CARP, deoarece Ministerul Muncii nu acceptă să finanțeze decât în baza unui asemenea protocol. Ulterior, vom putea discuta și despre restituirea banilor. Iese din discuție restituirea banilor în acest moment, înainte de a-i obține de la minister”.

Neculai Mihai, președintele CARP Bârlad, spune că motivele denunțării protocolului a fost altul: „Noi ne-am respectat înțelegerea, am dat mai mulți bani decât era prevăzut în protocol. Cea care nu s-a ținut de cuvânt a fost primăria. De asta ne-am retras. Dar suntem de acord să primim banii în tranșe. Chiar astăzi (ieri – n.r.) am fost la Vaslui pentru o discuție în acest sens. Până săptămâna viitoare, vom pune pe masa primăriei o schiță de convenție prin care vom arăta că suntem de acord cu finalizarea lucrărilor, cu obligația primăriei de a ne restitui banii în termen de șase luni de la recepția generală a lucrărilor. Prin convenție de vom angaja să lăsăm terenul si clădirea în proprietatea primăriei. Dorim ca această convenție să devină act autentic, drept pentru care îl vom prezenta la notar”.

În altă ordine de idei, primarul Constantinescu și-a exprimat intenția ca, după ce clădirea va intra în proprietatea primăriei, va propune consilierilor locali schimbarea destinației: „CARP a dorit ca aici să fie un azil de lux, pentru pensionarii cu bani. Nu există în Bârlad 50 de pensionari așa de bogați, care să aibă pensii de 20 de milioane pe care să o ofere în schimbul unui trai la azil. Acestea au fost niste mofturi ale vechii conduceri a CARP, iar actuala conducere cred că a ajuns la aceeași concluzie”.

În consecință, este foarte posibil ca după finalizarea lucrărilor, clădirea să adăpostească aici anumite secții ale Spitalului de adulți „Elena Berdiman”.

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 1 votes)
Exit mobile version