Sistemul de sănătate vasluian suferă, nu numai din lipsă de fonduri șI material sanitare dar, un al mare of este legat de nevoia de personal cu care se confruntă. La nivelul spitalelor din județul Vaslui ar mai fi nevoie de 134 de medici și 348 cadre medicale medii.
Alexandru CROITORU
Prezentă, ieri, la Colegiul Prefectural, Mihaela Vlada, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Vaslui, a adus la cunoștința reprezentantului Guvernului în terioriu, problemele cu care se confruntă sănătatea vasluiană. Dintre acestea, cea mai gravă dintre ele o reprezintă lipsa fondurilor suficiente și lipsa personalului din spitale. Necesarul de personal, la nivelul județului nostrum este de 134 de medici și 348 de asistente medicale. Spitalul de Urgență Vaslui are un grad de ocupare a posturilor de 65,42% la medici – din necesarul de 214 medici, doar 140 de posture sunt ocupate. În ceea ce privește numărul de asistente medicale, situația se prezintă astfel: din 652 de posturi, ocupate sunt 474, vacante fiind 178 de locuri de muncă. Nici spitalul municipal “Elena Beldiman”, din Bârlad nu stă mai bine. Aici necesarul este de 40 de medici și 92 de cadre medivale medii. La Huși, gradul de ocupare în cee ace priveste numărul medicilor depășește cu puțin 70%, aici fiind nevoie de încă 20 de medici și 78 de asistente.
Unitățile de primiri urgențe, supraaglomerate
Cauza este dată de faptul că multe persoane din mediul rural preferă serviciile unităților de primiri urgențe, în detrminetul cabinetelor medicale de la țară. Acest fapt se datorează șI faptului că majoritatea medicilor ce practică la țară sunt navetiști și nu de puține ori programul de funcționare al cabinetelor nu este respectat. În condițiile în care mai mult de 60% din populația județului Vaslui o regăsim în mediul rural, exodul acestora către unitățile de primiri urgențe aduce cu sine aglomerarea acestora.