Vă prezentăm un set complet de perle culese din lucrările de bacalaureat ale elevilor vasluieni.
Simona MIHĂILĂ
Nichita Stănescu era în ceață permanent, Eminescu este un poet-vedetă cam zdruncinat la creier, Tudor Arghezi a fost lăsat pradă disperării de Dumnezeu, iar Luceafărul a refuzat să cadă la pat la ceas de seară. Doctorul Mencinicopschi a intrat și el în analele bacalaureatului grație mâncării de ștevie cu carne, iar noi aflăm că secretul redresării agriculturii stă în consumul de semințe neprăjite. La fel de adevărat este și că a mânca din toate pozițiile nu ne ajută mușchii
Nici bine nu ne-am desprins de minunatele capodopere ale elevilor care au susținut examenul de Evaluare Națională, că o altă serie ne îmbie cu nemuritoare și unice creații: liceenii care au susținut, alaltăieri, proba de limba și literatura română la bacalaureat. Cine își închipuia că toți cei care și-au ros cotele pe băncile școlii timp de 12 ani se prezintă la „examenul maturității” tobă de carte s-au înșelat. Sunt unii care nu se diferențiază cu absolut nimic de cei care au terminat 8 clase, iar unii ar fi o concurență slabă chiar și pentru prichindeii de clasa a doua.
Vă invităm să savurați inegalabile crâmpeie ale minților lor sclipitoare.
* „Necuvintele lui Nichita Stănescu au pus în încurcătură cei mai celebri lingviști din România, dar tocmai acesta a fost scopul poetului: să-i bage pe toți în ceață, așa cum era și el mai tot timpul”.
* „Un stil de viață sănătos nu înseamnă să nu consumăm Coca-Cola mai deloc, ci numai din când în când. Și e important să nu o asezonăm cu hot-dog, deoarece combinația ne distruge stomacul”.
* „Eminescu este poetul-vedetă al omenirii. Este Nemuritorul”.
* „Poezia Luceafărul se remarcă de celelate poezii eminesciene prin aceia că e nesfârșită, ca și întreaga creație a poetului”.
* „Viziunea Luceafărului despre lume este una superioară, de aceea Cătălina a și rămas frustrată când a lăsat-o singură în dormitor”.
* „Cea mai fresh poezie a lui Arghezi este «Zdreanță/ Cel cu ochii de faianță», fiindcă este unul dintre singurele poeme în care poetul nu aduce în discuție bube, mucegaiuri și noroi”.
* „Cel mai tare în alimentația sănătoasă este doctorul Mencinikopski pentru că el i-a învățat pe români valorile tradiționale ale unor mâncăruri simple cum ar fi: pâinea graham, uleiul de măsline extravirgin, somonul, ștevia cu carne (interzis carnea de porc!), și chiar fasolele, cu condiția să nu fie bătute. Numai micii sunt interziși de el, deoarece pot fi cancerigeni”.
* „Viziunea despre lume în poezia lui Eminescu este una genială, știut fiind că poetul a fost un geniu pustiu, neînțeles de contemporani, dar nici în zilele noastre nu stă mai bine”.
* „Pe Mihail Eminescu toți îl credeau nebun, însă era vorba de atitudinea lui superioară față de omul de rând”.
* „Poezia este plină de extaz de la început și până la sfârșit. Pe parcursul celor 98 de strofe, fata – Cătălina – îl imploră pe Luceafăr să coboare în dormitor la ea, însă acesta a rămas rece în fața rugăminților fierbinți”.
* „Nechita Stănescu este considerat un geniu al poeziei moderne, așa cum Eminescu s-a remarcat ca un geniu al epocii sale, în care a scris doar versuri vintage”.
* „Tudor Arghezi dorește mult în poezia «Rugăciune» să-l convingă pe Dumnezeu să -i dea un semn, însă acesta a refuzat categoric, lăsându-l pe poet pradă disperării”.
* „Campaniile de promovare a unui stil de viață sănătos sunt utile pentru oamenii care n-au aflat până acum că acesta este secretul tinereții. Pe unii îi ajută, pe alții îi enervează, iar alții sunt foarte deranjați că nu sunt lăsați să mănânce ce vor”.
* „Într-una din nopțile sale cu insomnii, Cătălina deschide fereastra și îi cere Luceafărului să-i facă o vizită în odaie, fără să țină seamă de interdicțiile împăratului”.
* „Cele mai cunoscute campanii pentru o viață sănătoasă sunt propovăduite de nutriționiști, care insistă în rândul populației să mănânce mai mult semințe neprăjite, legume și zarzavaturi. Dacă lumea i-ar asculta, s-ar dezvolta și Agricultura”.
-
„Cel mai sănătos stil de viață nu este mâncarea, ci sala. Poți să rupi cu mâncarea, cu pâinea și cu grătarele din toate pozițiile, dar dacă nu îți lucrezi mușchii, tot bolnavi vom fi”.