Contractul-cadru pentru frunizorii de servicii medicale intrat în vigoare luna trecută prevede acordarea de consultații și tratamente stomatologice gratuite copiilor și categoriilor defavorizate. Dentiștii nu s-au înghsuit să contracteze aceste servicii pentru că sumele decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui sunt mai mici decât tarifele practicate de ei. La Vaslui sunt 47 de cabinete stomatologice care oferă astfel de servicii medicale gratuite. Din nefericire, există o sumă limitată pentru fiecare furnizor. Plafonul maxim este de aproximativ 4.000 de lei pe lună, în cazul cabinetelor din mediul rural. Medicii spun că sumele puse la dispoziție de CJAS Vaslui se vor epuiza în primele zile ale lunii.
Alex SAVA
În urmă cu un an, statul a oprit finanțarea serviciilor stomatologice către populația asigurată. Anul acesta s-a reluat furnizarea lor, ca efect al unei inițiative a fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, ce datează încă din toamna anului trecut. Beneficiarii acestei inițiative sunt copiii și categoriile defavorizate (pensionarii și asistații social), pentru care CJAS Vaslui va deconta 24 de proceduri medicale stomatologice, de tipul consultațiilor, extracțiilor dentare sau plombelor și protezelor. Cei trecuți de 18 ani vor plăti 40 la sută din unele consultații, potrivit noilor norme. Există și servicii stomatologice de care copiii și adulții nu pot beneficia decât la diferite intervale de timp. De exemplu, în cazul înlocuirii unei proteze monomaxilare termenul este de cinci ani, iar proteza acrilică pe arcadă se acordă o dată la zece ani. O consultație care include model de studiu, controlul oncologic și igienizarea, în valoare de 133 de lei, este gratuită pentru minorii și beneficiarii legilor speciale, în vreme ce restul pacienților trebuie să plătească 40 la sută din preț.
Medicii sunt nemulțumiți
CJAS decontează fiecare serviciu stomatologic după un tarif fix. Astfel, se vor achita 36 de lei pentru o consultație stomatologică la adult, în cabinetele private fără contract același serviciu costă între 50 și 60 de lei. Pentru persoanele până în 18 ani procedura va fi gratuită. Tariful pentru tratamentul cariei simple cu materiale fizionomice este de 72 de lei, fiind decontat 100 la sută pentru copii și beneficiarii legilor speciale. De asemenea, extracția are un tarif de 132 de lei și este gratuită pentru copii și beneficiarii legilor speciale, iar pentru celelalte categorii este decontată în proporție de 60 la sută.
Medicii dentiști sunt nemulțumiți pentru că aceste sume pe care le decontează CJAS sunt în multe cazuri mai mici decât tarifele pe care le practică ei. Spre exemplu, dacț CJAS dă pentru o consultație (care include modelul de studiu, controlul oncologic și igienizare) 133 de lei, la unele cabinete aceste serviciu poate ajunge până la 250 de lei.
„Contractele nu sunt favorabile pentru noi. Ei decontează sume fixe mai mici decât cele practicate de noi pentru aceleași servicii. În al doilea rând, plafoanele sunt foarte mici, se vor epuiza din primele zile ale lunii”, ne-a declarat un medic dentist.
Tocmai de aceea dentiștii nu s-au înghesuit să încheie contracte cu CJAS. Astfel, doar 47 de cabinete stomatologice, în care își desfășoară activitatea 55 de medici) au acorduri cu CJAS Vaslui.
Potrivit președintelui-director al CJAS Vaslui, Simona Polak, sumele pentru fiecare furnizor de servicii stomatologice aflat în contract sunt cuprinse între 1.500 și 4.000 de lei, la acest din urmă plafon ajungând cabinetele din mediul rural cu funcționare zilnică.