Jocul pe calculator și desenele animate sunt înlocuite la Clubul elevilor „Spiru Haret” Bârlad cu activități ce contribuie la formarea și afirmarea personalității individuale și creative a copiilor.
Daniela PORUMB
Înarmați cu multă răbdare și profesionalism, profesorii de la Clubul elevilor “Spiru Haret” din Bârlad, depun eforturi imense pentru afirmarea copiilor bârlădeni pe plan local, național și internațional.
Dacășcoala pune accent pe educația formală, clubul accentuează educația nonformală urmărind lărgirea și completarea orizontului de cultură, îmbogățind cunoștințele elevilor.
Din 2013, cu ajutorul primăriei locale, Clubul elevilor s-a instalat în casă nouă de pe strada 1 Mai, clădirea în care a funcționat fosta Școală generală nr. 7.
Conducerea clubului a reușit să amenajeze cu mult gust încăperile, le-au adaptat necesităților, le-au dotat cu tot ce este necesar desfășurării activităților.
„Clădirea este foarte bună, singurul incovenient este distanța, aceasta fiind și principala cauză a pierderii unui număr important de copii. Important de știut este că inițierea, consolidarea și aprofundarea cunoștințelor elevilor este gratuită” a declarat Marius Gîmbuță directorul Clubului elevilor.
În prezent, sunt înscriși aproximativ 1.500 de copii, iar aceștia își desfășoară activitățile în afara sistemului școlar.
Clubul este structurat pe cercuri: jocuri logice, protecția mediului și acvaristică, geologie, pictură, foto – cineclub, electronică, artă textilă, atelier interactiv, muzică vocal instrumentală, dans, karting și rugby.
„Deși majoritatea cercurilor dispune de un spațiu adecvat și dotat cu cele necesare, regretul meu este că pentru karting, în Bârlad nu există nici o pistă pentru antrenarea elevilor. Singurul loc unde putem exersa este curtea școlii de muzicăși parcarea Centrului de afaceri. Cu toate aceste nu ne putem plânge, pentru că am reușit sa obținem rezultate bune la toate concursurile la care ne-am înscris. Am speranța că pe viitor vom dispune de resursele necesare amenajării unei piste”, a menționat Marius Gîmbuță.
Spre culmile succesului
Munca și efortul profesorilor cât și al elevilor nu au fost în zadar, căci clubul s-a „umplut” de premii.
Lista este lungă și lăudabilă: titlul de Laureat „Green Planet” la Moscova, premiul I și patru mențiuni la Concursul Național „Ecofest”- Simeria, județul Hunedoara, premiul III la Concursul Național „Un sport nou pentru o generație nouă”, premiul I la Concursul Internațional de artă plastică „N. Tonitza”, marele trofeu „David împotriva lui Goliat”– Dragășani, județul Vâlcea, locul I la educație rutieră la categoria cadet, locul II la îndemânare karting la categoria pufo, iar elevii de la Cercul de creație confecție au obținut 30 de premii I naționale.
Dar ambițiile clubului nu s-au limitat la participarea la concursuri. Ei, la rândul lor, au inițiat și organizat concursuri și proiecte: Concursul național de jocuri logice, un
De asemenea, un profesor care activează în cadrul clubului, în parteneriat cu Asociația Națională„Elit Genius” ,a lansat proiectul „șanse pentru fiecare”, obiectivul principal fiind, inițierea informatică a copiilor cu dizabilități.
„A fost un an bun pentru noi, cu o implicare destul de mare a tuturor cadrelor didactice, cu toate că fiecare și-a ales propria strategie de a atrage elevii. Avem parteneriate cu toate școlile și grădinițele din Bârlad, cu majoritatea Palatelelor, respectiv, Cluburile copiilor din țară” precizează Marius Gîmbuță.
La început de an școlar, clubul și-a propus să deruleze o campanie de promovare cu activități demonstrative în fiecare școală, oferind șansa fiecărui elev de a se înscrie și a se afirma.
„Vrem ca, prin intermediul acestor acțiuni, să familiarizăm elevii cu activitățile desfășurate la club și să-i îndemnăm să ni se alăture într-un număr cât mai mare”, a precizat Marius Gîmbuță.