Guvernul ucrainean a prezentat experților Consiliului Europei proiectul de reformă constituțională prin care extinde puterile regiunilor, un proiect „foarte important”, dar care nu este „federalist”, a anunțat marți vicepremierul ucrainean, Vladimir Groisman.
Această reformă, anunțată în aprilie la Kiev, urmează să fie examinată de experții „Comisiei de la Veneția”, un organism consultativ al Consiliului Europei însărcinat cu asistarea țărilor în tranziție pentru asigurarea statului de drept. Comisia urmează să-și prezinte avizul „în câteva săptămâni”, a precizat un purtător de cuvânt al Consiliului Europei.
Prin intermediul acestui proiect, „autoritățile locale și regionale vor obține atribuții importante”, ceea ce va permite Ucrainei „să contruiască un sistem de bună guvernanță” și „să devină o țară cu adevărat europeană”, a subliniat Groisman în cursul unei conferințe de presă la sediul Consiliului Europei, la Strasbourg.
Reforma, menită detensionării conflictelor cu rebelii proruși din estul țării, prevede alegerea guvernatorilor de către aleșii locali, care, în prezent, sunt numiți de puterea centrală de la Kiev, și o utilizare mai largă a limbii ruse în instituțiile de învățământ și în întreprinderi.
Dar descentralizarea prevăzută nu va merge până la crearea unei structuri federale solicitate de Rusia, un mijloc, potrivit unor observatori, de a-și păstra influența în estul rusofon, în contextul unei apropieri de UE.
„Federația Rusă a încercat să impună Ucrainei noțiunea de federalism”, cu scopul de a „diviza”, a comentat astfel Groisman. „Aș vrea să subliniez că Ucraina este un stat unitar”, a adăugat el.
Pentru a elabora această reformă, „am efectuat numeroase consultări cu reprezentanții unor regiuni din est și din Donbas”, a precizat vicepremierul. „Din motive de securitate, nu le voi spune numele, deoarece grupări teroriste sunt active în estul Ucrainei”, a adăugat Groisman.
Ucraina se află sub „amenințare militară” și urmează să sufere o „agresiune energetică”, a mai afirmat vicepremierul ucrainean, exprimându-și regretul că Rusia a decis, „fără niciun motiv”, să „dubleze” prețul la gazele pe care le vinde țării sale.
Înainte de a sosi la Strasbourg, Groisman a efectuat o vizită la Bruxelles pentru a asista la prima reuniune de coordonare asupra ajutorului acordat Ucrainei.
Sursa: mediafax.ro