Chiar dacă evaziuea fiscală se pedepsește cu ani grei de închisoare, acest lucru nu sperie pe nimeni. Este și cazul unei soocietăți vasluiene care a încercat să scape de plata a câtorva milioane de lei noi către stat prin nedeclararea corectă a TVA-ului colectat.
Alexandru CROITORU
Chiar dacă, de curând, nume mari ale economiei vasluiene au ajuns după gratii datorită evaziunii fiscale, se pare că acest lucru nu i-a speriat pe unii care au continuat să facă acelașI lucru. Din fericire, aceștia au fost prinși, iar acum trebuie să suporte rigorile legii. Este și cazul unui agent economic din județul Vaslui, care are ca obiect de activitate “intermedieri în comerțul cu combustibili, minereuri, metale și produse chimice pentru industrie”, care a efectuat tranzacții economice considerate fictive, deoarece nu aveau la bază documente justificative, nu a înregistrat în evidența contabilă toate veniturile, întocmind declarații fiscal și deconturi de TVA eronate, nu a declarat în totalitate TVA-ul colectat.
În urma controalelor efectuate de inspectorii fiscali, s-a constatat că firma respectivă ar mai avea de plătit statului diferențe de TVA în valoare totală de 4.301.000 lei, diferențe de impozit pe profit în sumă totală de 3.530.000 lei, impozit dividend în sumă de 2.176.000 lei, precum și penalități de întârziere în sumă de 1.945.000 lei. Astfel, agentul economic menționat va avea de achitat statului peste 11 milioane de lei noi.
Tot ca urmare a controalelor efectuate, au mai fost descoperite obligații suplimentare a unor persoane fizice și juridice către bugetul statului în valoare totală de 21.208.000 lei, iar amenzile contraveneționale aplicate s-au ridicat la 105.000 lei. Finațiștii vasluieni au transmis parchetului sau Poliției nouă sesizări penale, din care opt pentru contribuabili persoane juridice. Valoarea prejudiciului ridică la un total de 16.675.000 de lei.
Lipsa unui control efectiv în ceea ce privește emiterea de facturi fiscale poate duce, de cele mai multe ori, la evaziune fiscală ce nu poate fi demonstrată de către Fisc. “Inspectorul fiscal are puține șanse să demonstreze că o factură fiscală este sau nu falsă, iar pentru a demosntra acest lucru e nevoie de verificări extinse. Sunt de părere că un sistem centralizat de emitere și control al facturilor emise ar putea fi de mare ajutor în lupta pe care o ducem împotriva evazunii fiscal”, e de părere Ioan Pavăl, director adjunct al Administrației Finanțelor Publice Vaslui.