Guvernul Romanei va ataca cu recurs, luni, decizia de suspendare a normelor luata de Curtea de Apel Bucuresti pe 20 iunie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai executivului. Instanta a decis suspendarea normelor la solicitarea fundatiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind ca legea cainilor fara stapan prevede concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor doar ONG-urilor si fundatiilor, iar normele permit concesionarea/incredintarea sau delegarea acestor servicii firmelor. ONG-urile insa nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea si nu au capacitatea necesara sa presteze aceste servicii, spun reprezentantii Primariei Capitalei.
Decizia de suspendare a normelor poate fi atacata cu recurs pana marti, legea prevazand un termen de 5 zile de la publicarea motivarii instantei, respectiv pe 11 iulie.
Razvan Bancescu, seful de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, institutie aflata in cadrul Primariei Capitalei si care se ocupa de gestionarea cainilor fara stapan, a declarat pentru HotNews.ro ca ONG-urile nu au servicii de capturare a maidanezilor, nu sunt de acord cu eutanasirea si nu au capacitatea necesara sa presteze aceste servicii. Mai mult, in cazul ASPA serviciul de gestionare a cainilor fara stapan nu a fost concesionat, iar institutia doar a incheiat contracte cu diverse firme pentru diferite segmente de activitate: prinderea si transportul cainilor, servicii pentru ingrijirea animalelor si servicii medicale. „Asta au vrut de la inceput, ca numai ONG-urile sa se ocupe de aceasta treaba. Concesiunea activitatii de ecarisaj, cum se spune in motivarea instantei, este una, incheierea de contracte de prestari servicii pentru diverse segmente de activitate este alta. In Bucuresti aceasta activitate nu este concesionata, deci pe noi nu ne afecteaza. ASPA are doar contracte incheiate pentru activitati specifice: medicina veterinara, capturare si transport caini, ingrijire animale. Apoi, nu are cum o lege sau o norma sa ingradeasca accesul unei firme la o licitatie, deci nu poti spune ca la o licitatie participa doar ONG-uri. In plus, aceste organizatii se ocupa de activitati fara scop patrimonial, care nu implica schimb de bani, deci nu pot presta aceste activitati. Vier Pfoten nu vrea sa presteze ea aceste servicii ci vrea doar sa ne blocheze activitatea ca sa poata spune apoi ca eutanasierea nu functioneaza. Sper ca recursul se va judeca in procedura de urgenta”, a explicat Bancescu.
Bancescu spune ca suspendarea normelor de aplicare a legii nu afecteaza deocamdata programul de gestionare a maidanezilor fiind permisa capturarea, adapostirea si eutanasierea maidanezilor in baza legii cainilor fara stapan.
„Suspendarea normelor creaza insa alte probleme. Nu se mai pot face adoptii la distanta, aceasta prevedere fiind trecuta doar in norme nu si in lege. In plus, noi aveam in plan ca in toamna sa incheiem un protocol cu localitatile limitrofe Bucurestiului – comunele din interiorul centurii orasului – sa aplicam programul nostru si acolo fiindca asa cum stiti, cainii din aceste comune ajung in Bucuresti si daca nu rezolvam problema, muncim degeaba. Normele ne permit sa incheiem acest protocol, insa in lege nu este trecut”, a explicat Bancescu.
Acesta este de parere ca, daca municipalitatea ar opri in acest moment programul de gestionare a maidanezilor, care include si eutanasierea, in circa un an se va ajunge la situatia din 2012.
„Pana in prezent am capturat circa 26.000 de maidanezi din cei 65.000 aflati pe strazile Bucurestiului. Asta inseamna cam 40%. Daca ne oprim acum, dupa doua monte (n.r. circa 1 an) vom avea din nou acelasi numar de caini pe strada. Ca sa nu mai ajungem la aceasta situatie, trebuie sa strangem cam 90% dintre cainii de pe strazi, apoi sa ne ocupam de mentenanta, sa mai strangem doar cainii care sunt abandonati pe strazi de cetateni. Cat timp Bucurestiul se poate repopula in termen foarte scurt cu caini, avem cod rosu. Din octombrie pana in martie 2015 avem cod galben, iar dupa martie ne vom ocupa doar de mentenanta”, a mai spus Razvan Bancescu.
- De ce a suspendat instanta normele de aplicare a legii cainilor fara stapan
Potrivit motivarii instantei, „sunt de natura sa creeze o indoiala serioasa in privinta legalitatii” urmatoarele puncte:
– in lege este prevazut ca serviciul de ecarisaj poate fi concesionat doar ONG-urilor si fundatiilor. In norme acest serviciu poate fi concesionat doar firmelor, iar pe langa concesionare se adauga ca modalitati de atribuire delegarea si incredintarea.
– legea prevede un interval mai mare de lucru cu publicul in adaposturile primariilor, pentru adoptii, iar normele un interval mai scurt.
– legea obliga doar adaposturile publice sa respecte conditiile minime pentru ingrijirea maidanezilor. Normele au extins aceasta prevedere si la adaposturile ONG-urilor si fundatiilor.
– normele restrang informatiile pe care autoritatea locala trebuie sa le afiseze inainte de intrarea in adaposturi, pe panouri stradale, referitor la locul de unde au fost capturati cainii, cand au fost capturati si cati stau in cusca.
– normele prevad ca proprietarii sa aiba asupra lor carnetul de sanatate al cainelui atunci cand ies cu acesta in spatiul public. In lege nu este prevazuta o asemenea masura. Instanta considera ca prevederea din norme apare ca excesiva, si nefiind trecuta in lege, cei care nu respecta prevederea nu pot fi sanctionati.
– legea prevede ca autoritatea locala are voie sa intreprinda activitati de ecarisaj doar pe teritoriul administrativ. Normele prevad si incheierea de protocoale de colaborare si cu localitatile vecine. Instanta considera ca normele incalca legea administratiei locale.
- De ce a atacat Vier Pfoten normele de aplicare a legii maidanezilor
Curtea de Apel Bucuresti a suspendat pe 20 iunie 2014 normele de aplicare a legii pentru gestionarea cainilor fara stapan, potrivit unui comunicat emis de fundatia Vier Pfoten. Suspendarea a fost ceruta de aceasta organizatie. Efectul imediat este acela ca legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare si, drept consecinta, nu mai exista un cadru legal pentru reglementarea capturarii si uciderii cainilor fara stapan, potrivit Vier Pfoten.
Potrivit deciziei oficiale comunicate de Curtea de Apel, Hotararea de Guvern este suspendata in intregime.
„Decizia Curtii de a suspenda normele de aplicare reprezinta un semnal clar si independent ca noua lege care permite uciderea cainilor nu functioneaza. Suntem astfel si mai increzatori in obiectivul nostru de a determina o gestionare rationala, si nu emotionala, a situatiei cainilor fara stapan. 62% dintre romani au spus recent ca sunt impotriva eutanasiei cainilor. Este deci timpul ca Guvernul sa transforme dorinta lor intr-o lege noua care sa aduca strazi sigure fara a mai ucide caini”, a declarat Gabriel Paun, director de campanii, VIER PFOTEN.
Legea uciderii a intrat in vigoare in octombrie 2013, ca urmare a tragicului incident in care un copil si-a pierdut viata dupa ce a fost atacat de caini. Normele de aplicare a legii au fost emise in decembrie 2013, iar eutanasierea cainilor a inceput in lunile ce au urmat.
VIER PFOTEN a inceput din ianuarie 2014 sa critice normele de aplicare, argumentand ca acestea cuprind mai multe prevederi care contrazic legea, cea care de fapt primeaza.
„Spre exemplu, potrivit acestor norme, autoritatile locale puteau delega managementul cainilor fara stapan unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese si deturnarea banilor publici”, explica Gabriel Paun. „Un alt exemplu: accesul publicului in adaposturile publice era restrictionat, fapt ce a descurajat semnificativ adoptiile si a stimulat abuzurile personalului din adaposturi”, explica acesta.
VIER PFOTEN a invitat Guvernul la dialog si i-a cerut sa suspende aceste norme, insa cererea a fost initial ignorata si apoi respinsa, spun reprezentantii fundatiei. Din acest motiv, in martie 2014, VIER PFOTEN a atacat Hotararea de Guvern la Curtea de Apel din Bucuresti.
„VIER PFOTEN crede intr-o solutie strategica pe termen lung de gestionare a problemei cainilor fara stapan in Romania si in alte tari europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comuna la nivel european, implementata prin planuri de actiune la nivel national de catre municipalitati, stabilite si supervizate de Guvern, dezvoltate si sustinute de veterinari si organizatiile de protectie a animalelor, totul bazat pe o intelegere comuna a relatiei dintre oameni si animale”, sustin reprezentantii fundatiei.
Sursa: hotnews.ro