An de an, după finalizarea examenului de bacalaureat, absolvenții doritori să-și continue studiile se confruntă cu o altă problemă, aceea alegerii facultății. Din paleta largă de opțiuni, majoritatea aleg „din auzite”, riscând în final să facă o facultate inutilă, pentru care părinții sunt nevoiți să scoată din buzunare câteva mii de lei pe an, la care se adaugă și eventualele taxele de școlarizare.
Roxana NĂSTASĂ
În timp ce absolvenții respinși la bacalaureat se pregătesc pentru sesiunea din toamnă, tinerii care au promovat examenul au început deja să-și depună dosarele pentru facultăți.
Deși înscrierea la facultate ar trebui să fie făcută în funcție de cererea pe piața muncii, majoritatea aleg să studieze la facultățile pentru care optează cei mai mulți an de an. Unii părinți au și ei o contribuție considerabilă în acest sens, influențând de cele mai multe ori decizia copilului pentru simplul motiv că „au auzit” că „e de viitor”.
Potrivit unui studiu recent, cele mai căutate facultăți la care dau buzna toți absolvenții sunt și cele mai nefolositoare, nefiind cerere pe piața muncii în aceste domenii. Printre acestea se numără sociologia, marketingul, jurnalismul, științele politice, administrația publică, managementul și comunicarea și relațiile publice. Într-adevăr teoretic din aceste domenii absolvenții ar avea multe oportunități de meserii, însă foarte puține șanse de angajare. Facultățile ocolite de elevi, însă cu cerere pe piața muncii sunt automatica, cibernetica, infomatica, limbile străine, medicina, farmacia și politehnica.
Cum să alegi facultatea
Astfel, este greu pentru absolvenți să ia cea mai bună decizie în vederea înscrierii la o anumită facultate, mai ales dacă nu sunt pasionați de ceva anume. Prin urmare, cei mai mulți dintre ei se înscriu la mai multe facultăți rămânând ulterior „unde se nimerește”. De multe ori, însă, „se nimerește” ca mulți absolvenți ai unui liceu teoretic să se orienteze spre medicină sau alte facultăți din domeniile tehnic ori economic, unde riscă să nu facă față sau să eșueze cu brio.
Este foarte important ca atunci când absolvenții de liceu își doresc să urmeze o facultate să ia în calcul avantajele cât și dezavantajele fiecărei opțiuni într-o manieră realistă. În primul rând, cei ce doresc să urmeze o facultate trebuie să aleagă una care să aibă legătură cu liceul pe care l-au terminat pentru a nu întâmpina dificultăți majore pe parcurs. Un alt aspect de urmărit atunci când absolventul de liceu se hotărăște să dea la facultate este acela să aleagă să facă ceva ce îi place, nu ceea ce îi impun părinții, „e ușor” sau „e la modă”. Este imposibil ca o persoană să nu aibă anumite pasiuni, înclinații sau preferințe spre anumite domenii. Important este să se țină cont de ele.
Și nu în ultimul rând, facultatea aleasă trebuie să fie într-un domeniu dezvoltat, bine plătit și căutat de angajatori.
Ce se caută
De exemplu, un domeniu căutat de angajatori este cel al informaticii. Ceea ce este important în acest domeniu este partea practică, cea care va face și diferența la angajare. Ca absolvent de infomatică, se poate lucra ca dezvoltator sau programator pe diverse platforme precum Ajax pe partea de web, SQL, Oracle pentru baze de date, java.net pentru partea de software și altele. Pe lângă partea de programare se poate lucra și pe partea de rețelistică, partea hardware sau sisteme de operare, chiar dacă sunt domenii mai puțin dezvoltate la noi în țară. Toate lucrurile depind însă de cel ce optează pentru această facultate, de pasiunile și dorințele sale, de determinarea sa și de obiectivele pe care și le stabilește, pentru că terminarea unei facultăți nu este o garanție a găsirii unui loc de muncă în domeniu. Informatica este recomandată absolvenților de licee cu profil tehnic sau real, unde se pune un accent deosebit pe științele exacte. Un absolvent de profil uman, chiar dacă este, spre exemplu, un gamer de top, are mai puține șanse să se descurce în acest domeniu.
Opțiuni greșite
La polul opus, un domeniu căutat de studenți, însă nu și de angajatori este jurnalismul. Oportunitățile oferite după finalizarea studiilor sunt presa scrisă, radio sau televiziunea. Tot din această categorie face parte și specializarea comunicare și relațiile publice, un domeniu conex jurnalismului, absolvenții putând lucra ulterior în relații publice, sau în publicitate putându-se ocupa de exemplu de crearea reclamelor, scrierea textului pentru acestea, difuzarea lor sau cercetarea pieței. Acest lucru se întâmplă însă doar teoretic pentru că practic în România sunt foarte puține locuri de muncă în aceste domenii, iar cele care sunt, sunt prost plătite. Ciudat este că, deși informatica este foarte căutată de angajatori, absolvenții de liceu nu se îngrămădesc să se înscrie la această facultate. Paradoxal, însă, la jurnalism, anul trecut au fost aproximativ 10 candidați pe un loc!
Admitere online
Patru universități private din țară au fost închise printr-o hotărâre de guvern, iar alte trei se află în lichidare. Universitățile închise sunt Institutul Teologic Romano-Catolic și Universitatea financiar-bancară din București, Universitatea „Mihail Kogalniceanu” din Iași și Universitatea „Mihai Eminescu” din Timișoara, iar cele în lichidare sunt Universitatea Bioterra și Universitatea Română de Știinte și Arte „Gheorghe Cristea” din București și Universitatea Apollonia din Iași.
În timp ce unele universități private sunt închise de guvern, cele de stat nu mai știu cum să atragă absolvenții de liceu, având în vedere faptul că, an de an, tot mai mulți aleg să studieze în străinătate. De exemplu, Universitatea „Alexandru Ioan-Cuza” din Iași a introdus din acest an admiterea online pentru toate facultățile, cu excepția Facultății de Educație Fizică și Sport, în speranța că va avea mai mulți înscriși. Astfel, candidații nu vor mai fi obligați să parcurgă drumul până la facultate, având posibilitatea de a-și depune actele direct pe site-ul universității (www.admitere.uaic.ro).
Pentru a se putea înscrie, candidații trebuie să-și deschidă un cont pe platforma dedicată, pe baza adresei de email, după care să completeze online fișa de înscriere și să încarce, în formă scanată, toate documentele cerute. Tot de acolo, ei vor putea vedea ulterior și rezultatele în urma evaluării dosarelor.
Înscrierea efectivă se va desfășura în intervalele 16-21 iulie (pentru studii de licență) și 16-25 iulie (pentru studii de master).