Vasluiul este printre codașii țării la investiții străine: doar șapte oameni de afaceri străini au ales să investească în județul Vaslui în primele luni ale anului.
Vasluiul nu este în topul preferințelor investitorilor străini. Majoritatea investitorilor aleg să investească fie în marile orașe, fie ocolesc de tot România.
În Județul Vaslui au fost înregistrate doar șapte firme cu capital străin. Conform datelor Direcției Județene de Statistică Vaslui, în primele două luni ale anului s-au înființat șase firme. Astfel, în luna ianuarie a fost înființată o firmă cu capital străin, valoarea capitalului social total subscris fiind de 22 de euro (0,1mii lei). În luna februarie au fost înființate cinci firme, iar valoarea capitalului social subscris fiind de 173,7 euro (0,8 mii lei).
În luna martie, în județ a fost înființată doar o firmă, mai exact, în economia locală au fost investiți 44,3 euro (0,2 mii lei). În luna aprilie în județ nu a fost înființată nici o societate comercială cu capital străin. Alături de Vaslui, ocolite în luna aprilie de investitori, mai sunt și județele Olt, Teleorman și Tulcea. Nici județul Botoșani nu este departe de acestea, aici s-a înregistrat la Registrul Comerțului doar o societate comercială cu capital străin.
În Bârlad, în situația în care un investitor străin ar fi interesat să achiziționeze un teren pentru construcția unei firme poate plăti între 20 și 730 de lei pe mp, în funcție de zona unde este situat.
În general investitorii străini provin din: Italia, China, Germania, Turcia, Ungaria și Franța.
Volumul actual al investitiilor strãine din judetul Vaslui rãmâne foarte departe de necesitãtile economiei locale, clasând astfel Vasluiul printre cele mai sărace județe.
Investițiile străine sunt absolut necesare pentru Vaslui, în condițiile în care potențialul investițional este unul destul de redus și mulți vasluieni nu au unde să muncească.
În mod cert, investițiile străine și nu numai susțin creșterea econonomică a județului, prin crearea de noi capacități de producție, locuri de muncă, dar totodată și apariția unui nou consumator, respectiv, plătitor de taxe.
Birocrația excesivă, lipsa infrastructurii, dar și taxele mari țin banii investitorilor departe de Vaslui.
În România, un om de afaceri pierde aproximativ 230 de ore pe an pentru a-și plăti toate taxele și impozitele. Cu așa condiții, nu-i de mirare că investitorii străini ocolesc Vasluiul și nu numai.
Sătule să tot aștepte, marile companii și-au întors privirea de la Vaslui, acest lucru regăsindu-se și în cifre, doar 7 firme au fost înregistrate în primele trei luni ale anului.
La nivel național în primele patru luni din 2014 au fost înmatriculate 2.053 de societăți comerciale cu participare străină la capitalul social, valoarea totală a capitalului subscris ridicându-se la 3,339 miliarde lei (742,136 milioane euro), potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cele mai multe societăți cu participare străină la capital au fost înmatriculate, în aprilie, în București – 166, cu un capital total de 25,286 milioane lei, în Ilfov – 46, cu un capital de 1,861 milioane de lei, și Timiș – 39, cu un capital de 9.000 de lei.
Principalul motiv invocat de investitorii străini este criza economică care nu a ocolit România. În general ei vin pentru a face profit, nu vor să piardă și consideră că în România nu există nici un fel de perspective. (Daniela PORUMB)