Home » Justitie » Taxă ilegală la FEPA Bârlad

Taxă ilegală la FEPA Bârlad

Fără a ține cont de lege, conducerea FEPA Bârlad le cere foștilor salariați câte un milion de lei vechi dacă aceștia doresc adeverințe din care să reiasă vechimea în muncă. E greu de crezut că această “taxă de arhivă” face parte din vreun plan de redresare economică a firmei. Deși ar putea fi și aceasta o explicație ținând cont că valoarea taxei nu e nicidecum modică, ci chiar lasă găuri serioase în buzunarele bieților oameni. Am încercat să aflăm punctul de vedere al directorului societății, Tudorel Hărăbor, respectiv în baza cărei legi se percepe taxa. Din păcate, acesta nu a putut fi contactat.

Mihaela NICULESCU

Oricine s-ar putea gândi că pentru SC FEPA SA Bârlad legile sunt făcute pentru a fi încălcate, altfel nu există absolut nicio explicație pentru decizia aberantă luată de conducerea fabricii: taxarea foștilor salariați care doresc să obțină adeverințe de vechime sau pentru grupele de muncă. E greu de crezut că această “taxă de arhivă” face parte din vreun plan de redresare economică a firmei. Deși ar putea fi și aceasta o explicație ținând cont că valoarea taxei nu e nicidecum modică, ci chiar lasă găuri serioase în buzunarele bieților oameni – 100 de lei.

Oamenii, disperați să intre în posesia unor acte absolut necesare la pensionare, au aflat cu stupoare de această obligație. După ce au bătut luni în șir la poarta instituției și au fost duși cu vorba, au aflat că sunt buni de plată, altfel neputând obține adeverințele solicitate.

Maria Manoliu a lucrat la FEPA 25 de ani și a plecat cu Ordonanță. În această perioadă a împlinit vârsta de pensionare de drept și nu poate depune dosarul de pensionare pentru că nu are adeverința care să-i ateste vechimea în muncă. A depus cerere pentru eliberarea acestui act în urmă cu un an. Fiindcă nimeni de la FEPA nu a catadixit să-i dea un răspuns, în urmă cu câteva săptămâni a mers să vadă ce se întâmplă. Nici atunci nu a primit niciun răspuns clar, fiind întâmpinată încă de la poartă cu un ton nepotrivit. Într-un sfârșit, a aflat că ce vrea ea nu-i chiar așa … floare la ureche. I s-a comunicat că va trebui să plătească un avans de 40 de lei din totalul taxei pentru a fi începute căutările în arhivă. „Este inuman ca, după 25 de ani de muncă la FEPA, să ți se ceară bani pentru eliberarea unui act din arhivă. De fapt, nu am aflat nici acum dacă la această societate există arhivar. Comunicarea cu publicul nu este deficitară, ci lipsește de-a binelea. Păcat că s-a ajuns aici”, a declarat Maria Manoliu.

Pentru că timpul se scurge și dosarul de pensionare nu mai poate aștepta la infinit actele, Maria Manoliu a achitat avansul de 40 de lei, pentru care a primit o chitanță.

manoliu_ maria_ fepa„Deși nu mi se pare moral nici legal, presată de timp, a trebuit să achit, în cele din urmă, 40 de lei, urmând ca, peste câteva zile, să mai achit 60 de lei”, a mai spus Maria Manoliu.

Că, în țara aceasta, legile sunt doar pentru a fi încălcate, ce se întâmplă la FEPA nu e decât o dovadă în plus. Articolul 126 din H.G. 257/2011, alineatul 2, prevede obligația angajatorului de a oferi gratuit documentele solicitate de angajați, în termen de 30 de zile. De asemenea, conform H.G. 500/2011, societățile sunt obligate să pună în mod gratuit la dispoziția angajaților care solicită toate documntele cerute, în termen de 15 zile. Nicio lege nu prevede posibilitatea perceperii unei taxe sau a unui comision, dimpotrivă, actele normative menționate prevăd clar obligația angajatorilor de a elibera gratuit acte sau copii ale acestora.

Am încercat să aflăm punctul de vedere al directorului societății, Tudorel Hărăbor, respectiv în baza cărei legi se percepe taxa. Din păcate, acesta nu a putut fi contactat.

Conducerea Casei Județe de Pensii Vaslui îi sfătuiește pe salariați ca, la părăsirea societății în care au lucrat, să solicite eliberarea tuturor actelor. În acest fel, se exclude orice posibilitate de rătăcire a documentelor de muncă. Este adevărat că multe arhive de societăți care s-au desființat după 1989, au fost lăsate de izbeliște pierzându-se sau distrugându-se multe acte. În zona Moldovei, există arhive private la Iași, Brăila sau Huși, care au preluat arhivele mai multor societăți din județul Vaslui și unde taxele de eliberare a documentelor sunt foarte mari, ajungând până la 500 de lei.

Arhiva SC FEPA SA nu este preluată de nicio arhivă particulară, prin urmare trebuie folosită în interesul salariaților sau foștilor salariați. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu taxa impusă. Ar fi interesant, însă, un calcul din care să reiasă pe ce sumă mizează conducerea fabricii prin perceperea acestei taxe, ținând cont că aici au lucrat de-a lungul anilor mii și mii de oameni.

Fără a ține cont de lege, conducerea FEPA Bârlad le cere foștilor salariați câte un milion de lei vechi dacă aceștia doresc adeverințe din care să reiasă vechimea în muncă. E greu de crezut că această "taxă de arhivă" face parte din vreun plan de redresare economică a firmei. Deși ar putea fi și aceasta o explicație ținând cont că valoarea taxei nu e nicidecum modică, ci chiar lasă găuri serioase în buzunarele bieților oameni. Am încercat să aflăm punctul de vedere al directorului societății, Tudorel Hărăbor, respectiv în baza cărei legi se percepe taxa. Din păcate, acesta nu a…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: