Est News

Bârlădenii nu mai vor apometre în casă

Din cauză că nu mai vor să plătească apa „furată” de vecinii care nu declară consumul real de apă, sute de bârlădeni cer montarea apometrelor pe casa scării, după modelul contorilor de gaz și de electricitate.

Mihaela NICULESCU

În ultimele trei săptămâni, angajații Aquavas aproape că nu mai fac față lucrărilor de montare a sistemului de distribuție pe orizontală la blocuri. Pentru că nu vor să mai plătească pierderi, tot mai mulți bârlădeni optează pentru scoaterea apometrelor pe casa scării. Această operațiune implică debranșarea de la vechea rețea de apă și realizarea alteia care permite expunerea apometrului pe casa scării, acolo unde se află contorii de gaz și de curent electric.

Acest sistem reduce valoarea facturii cu aproximativ 30%, în unele cazuri chiar cu mai mult, în primul rând pentru că în felul acesta nu mai există riscul ca oamenii să declare mai puțin decât au înregistrat apometrele din apartamente.

Dacă, în doi ani și jumătate, Aquavas Bârlad nu a primit decât 65 de cereri din partea a tot atâtor scări de bloc, pentru implementarea sistemului de distribuție pe orizontală a apei la blocuri, în ultimele trei săptămâni, alte 15 scări de bloc au solicitat acest lucru. Asta înseamnă că, pe lângă cele 1.500 de apartamente racordate la acest sistem fidel de contorizare a apei, vor mai fi branșate în curând alte 300 de apartamente.

Din data de 20 iunie am primit 15 cereri, din care 8 au și fost onorate. Ele continuă să se înregistreze zilnic, ceea ce demonstrează că bârlădenii încep să conștientizeze eficiența noului sistem de distribuție a apei. Utilizatorii doresc să plătească exact cât consumă, așa cum se întâmplă cu gazul și energia electrică. Contorii se citesc pe casa scării, așa cum se va întâmpla și în cazul contorilor de apă montați în sistemul de distribuție pe orizontală. În acest mod, bârlădenii plătesc consumul real de apă potabilă”, a declarat Vasile Ungureanu, directorul Aquavas Bârlad.

Avalanșa de cereri de la Aquavas mai are, însă, o explicație. Este vorba despre noile reglementări prin care asociațiile de proprietari vor prelua de la furnizorul de apă sarcina de citire a apometrelor și de defalcare a consumurilor. Acest lucru i-a pus pe jar pe administratori. Cei mai mulți nici nu vor să audă de corvoada a a bate lună de lună la ușile oamenilor, de a face sute de calcule, mai cu seamă că nimeni nu va fi bucuros să le remunereze această activitate. Aquavas le-a transmis că singura soluție de scăpa este ca proprietarii din asociație să scoată pe scara blocului apometrele. Așa se face că mulți administratori au început o adevărată muncă de convingere în rândul locatarilor și, iată, succesul nu întârzie să apară.

Pentru modificarea sistemului de distribuție a apei, este nevoie de acordul a 50% plus 1 dintre locatarii unei scări de bloc. Se întocmește un deviz estimativ, fiecărui apartament revenindu-i de plată, în medie, 400 de lei, bani pe care Aquavas îi încasează, la cerere, chiar și în 3 rate.

Rețeaua de distribuție se face pentru toate apartamentele, așa că, pe parcurs, cine mai dorește să opteze, poate fi racordat. Noi executăm lucrarea doar până la nivelul tabloului de distribuție, instalația din casă se face în funcție de dorința proprietarului, fie cu Aquavas, fie cu altă firmă agreată de proprietar. Lucrările de montare a contorilor pe casa scării durează 3 zile pentru o singură scară”, a mai spus directorul Ungureanu.

Pierderile de la subsol au fost și reprezintă o cauză, dar nu cea principală. Incontestabil, consumurile exagerate plătite de unii utilizatori se explică prin furtul de apă și nedeclararea indexurilor reale de către unii proprietari rău intenționați. Cu siguranță că aceștia sunt și printre cei ce se împotrivesc implementării noului sistem de distribuție a apei. Tehnic, vechea rețea de distribuție a apei în bloc, va fi debranșată de la rețeaua publică. Astfel, locatarii care nu se supun voinței majorității, vor rămâne efectiv fără apă la robinete.

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)
Exit mobile version