Est News

Gazele de șist pun în pericol exporturile de alimente

Este una dintre concluziile desprinse în cadrul unei conferențieri susținute la Bârlad de profesorul Mircea Țicleanu, directorul științific Institutului Geologic din România

Problema gazelor de șist nu le dă liniște bârlădenilor, mai ales celor care și-au luat rolul de reprezențanți ai mișcării anti-fracturare. Ei folosesc orice prilej de a-i conștientiza pe oameni de efectele dezastruoase pe care le are asupra vieții exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice.

Exact asta s-a întâmplat și vineri, 18 iulie, când Grupul de Inițiativă a Societății Civile Bârlădene, constituit imediat după „deschinderile” Chevron în județul Vaslui, organizat la Casa de cultură „George Tutoveanu” Bârlad un eveniment ce l-a avut ca oaspete principal pe profesorul Mircea Țicleanu, director științific al Institutului Geologic din România. La eveniment au fost prezente circa 50 de persoane care, pe parcursul a aproximativ o oră și jumătate au aflat noi informații despre dezastrul care va urma în viața tuturor dacă eplorarea gazelor de șist va continua.

Deși expunerea profesorului Mircea Țicleanu s-a făcut în termeni tehnici, toată lumea a înțeles nocivitatea pe termen lung și scurt a utilizării metodei de fracturare hidraulică: “Cel mai important aspect este că avem tot dreptul să privim metoda de exploatare o metodă agresivă asupra mediului geologic.”

Efectele negative la care toată lumea trebuie să se aștepte sunt: contaminarea apelor freatice, cutremure de magnituri mari, zone interzise în viitor oricăror exploatări și distrugerea mediului geologic.

O consecință realmente îngrijorătoare este, în opinia directorului Institutului Geologic, sistarea exporturilor în domeniul agro-alimentar. E mai mult decât evident că nimeni nu va mai dori să cumpere alimente produse într-o țară în care apa cu care sunt udate culturile este infestată cu zeci de substanțe otrăvitoare. (B.O.)

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version