Parlamentul European (PE) a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, propunand chiar finantare UE mai mare, in viitoarele bugete, pentru programele care creeaza locuri de munca, a anuntat legislativul european.
Parlamentul European a cerut masuri mai puternice de combatere a somajului in randul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii si salarii decente, in rezolutia aprobata joi, dar si ca finantarea UE pentru programele care creeaza locuri de munca sa fie crescuta in viitoarele bugete.
„O crestere economica de durata este imposibila fara reducerea inegalitatilor”, se arata in textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 impotriva si 22 de abtineri.
Deputatii europeni au aratat ca somajul in randul tinerilor a atins un nivel fara precedent, fiind, in medie, de 23 la suta in UE, cu varfuri de peste 50 la suta in unele state membre, in total 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani fiind someri.
In rezolutie se arata ca implementarea „schemelor de garantare pentru tineri” lansate anul trecut ar trebui monitorizata atent de Comisie, dar si ca finantarea UE pentru Initiativa de combatere a somajului in randul tinerilor, in prezent de sase miliarde de euro, trebuie sa fie majorata.
Deputatii au aratat ca masurile suplimentare la nivel national pot include actiuni care sa descurajeze abandonul scolar, sa promoveze formarea profesionala si uceniciile, precum si strategii complexe pentru cei care nu au loc de munca si nu sunt inscrisi intr-un program educational.
„Statele membre UE ar trebui sa utilizeze si Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanta proiecte care sa promoveze uceniciile si sa combata saracia si excluderea sociala”, spun deputatii europeni.
Documentul aprobat mentioneaza si ca este important ca tinerii sa obtina calificari transversale, cum ar fi cunostinte despre tehnologiile informatiei, capacitatea de leadership, gandire critica si limbi straine, printre altele, prin studii in strainatate.
„Statele membre care au in vedere posibila viitoare structura a economiilor lor ar trebui sa dea prioritate stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii in programele educationale, intrucat aceste profile vor fi foarte cautate pe piata muncii”, se arata in rezolutie.
Deputatii mai cer statelor membre sa se asigure ca tinerii au acces la locuri de munca de calitate care ofera stabilitate si siguranta si care corespund standardelor de munca generale si precizeaza ca guvernele ar trebui sa reduca povara administrativa pentru liber profesionisti, micro-intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii, sa introduca politice favorabile de taxare si sa creeze un climat mai favorabil pentru investitiile private, astfel de masuri putand duce la aparitia de noi locuri de munca.
Sursa: incont.ro