Pe principiul „alții pot, trebuie să poți și tu”, majoritatea părinților își obligă copiii să urmeze o facultate, cu toate că cei mai mulți dintre ei ar dori să termine o școală de arte și meserii, pentru a avea o profesie dar și pentru a fi angajați mai repede.
Roxana NĂSTASĂ
Pornind de la realitatea că ei îi întrețin, unii părinți impun propiilor copii să urmeze o facultate fără să se gândească dacă au aptitudinile necesare acelei profesii. Ba mai mult, unii dintre părinți își obligă copiii să facă ceea ce au făcut și ei, de parcă meseria ar fi un lucru ce-l poți lăsa moștenire. Într-adevăr, în unele cazuri talentul se moștenește, însă asta nu înseamnă că dacă părintelui îi place ceva anume, trebuie obligatoriu ca și copilului să-i placă.
Alți părinți, din orgoliu pentru a arăta nu-știu-cui că au copii „nemaipomeniți”, îi obligă să facă o facultate, oricare, importantă pentru ei fiind doar diploma, cu toate că, la finalizarea studiilor, copiii lor ies șomeri cu diplomă. Important este să aibă cu ce să se laude vecinilor, prietenilor și rudelor.
Acestea sunt și motivele pentru care există tot mai mulți medici, profesori, avocați sau preoți care muncesc fără dăruire și fără să le placă ceea ce fac.
Apare astfel, contradicția dintre dorințele copilului și orgoliul părinților, o luptă în care de cele mai multe ori ies învingători părinții că doar ei știu ce „e mai bine” pentru ai lor copii.
Ceea ce ar trebui să știe părinții este faptul că orice meserie practicată cu drag, poate aduce numeroase satisafacții, fapt pentru care copii trebuie sprijiniți și susținuți să facă ceea ce le place și să urmeze școala pe care o vor, în limitele posibilităților lor.
Anul acesta, ori faptul că mai mulți părinți au înțeles că trebuie să-și lase copii să învețe acolo unde „este de ei”, ori faptul că înscrierea la școlile profesionale s-a făcut înainte de admiterea la liceu, a determinat o creștere a numărului de abosolvenți de clasa a VIII-a doritori să aibă o meserie. Până acum, elevii erau repartizați computerizat în clasa a IX-a, într-o școală unde mai rămâneau locuri libere. Acum, ei au putut opta direct după clasa a VIII-a pentru o școală profesională care, de cele mai multe ori, le oferă și garanția unui loc de muncă după absolvire, pentru că, potrivit reprezentanților Ministerului Educației, școala este organizată la cerere de către angajator.
În Vaslui, în prima etapă au fost admiși 574 de elevi la școala profesională, cele mai căutate specializări fiind cele de turism și alimentație publică și frizer-coafor, după cum a declarat Gabriela Plăcintă, inspector general la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui. La polul opus, cea mai puțin căutată meserie de către elevi, dar nu și de angajatori este cea de confecționer produse textile, ca drept dovadă că singurele locuri rămase libere la Grupul Școlar „Ștefan Procopiu” Vaslui sunt cele la această specializare. Pentru ocuparea celor 21 de locuri rămase disponibile la acest liceu și a celorlalte locuri rămase libere la alte școli profesionale, absolvenții de clasa a VIII-a se vor putea înscrie în etapa a doua ce va avea loc în perioada 27-28 iulie. În cazul în care vor exista mai mulți candidați decât locuri oferite de unitățile de învățământ se va desfășura și o probă suplimentară de admitere pe 7 august.