Ziua națională a Franței a fost prilej de discuții, glume și relaxare, dar și de lansare a unor cărți.
Elita intelectualilor din Bârlad a avut ocazia de a se reîntâlni într-un mediu organizat la Academia bârlădeană, întâlnire ce a fost prilejuită de sărbătoarea națională a Franței.
Evenimentul a avut loc vineri, 18 iulie, iar sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul numeros.
În cadrul evenimentului a avut loc o dublă lansare de carte: „Pretexte pentru paradis”, de Antoine Soare și „Les Versets d*Eve”, de Brândușa Grigoriu.
„Când am conceput povestea am pornit de la ideea că toată lumea regretă paradisul pierdut. Am vrut să evidențiez nașterea într-un alt mod decât apare în biblie. Am încercat să mi-l imaginez pe Adam cum era copil și cum s-a cunoscut cu Eva. În povestea mea cei doi au un copil, iar fructul oprit a intervenit când a trebuit să-lhrănească. Nu am ales tot mărul, ci am ales un ananas, pentru că acesta este mai greu de desfăcut și am vrut să scot în evidența motivația” a precizat Brândușa Grigoriu, autoarea volumului „Les Versets d*Eve”.
De asemenea, tot în cadrul acestei întâlniri au fost lansate numărul doi al revistei „Academia bârlădeană” și suplimentul francofon, care apare anual, intitulat „Francophilie roumaine”.
Principalul moderator a evenimentului a fost profesorul Elena Popoiu, vicepreședintele Academiei, care a făcut totodată și o prezentare detaliată a celor două cărți lansate.
„La acest eveniment am avut oaspeți deosebiți, atât din țară, dar și de peste ocean. Au fost alături de noi profesori de la Universitatea <Alexandru Ioan Cuza> Iași (Simona Modreanu, care este responsabilul catedrei de franceză, Corina Dumitriu Panaitescu, Nicolae Crețu, care e bârlădean și revine mereu cu drag la Bârlad, Alexandru Sever Vlad și Brândușa Grigoriu)” și de la Universitatea din Montreal (Antoine Soare)” a menționat Elena Popoiu, vicepreședintele Academiei bârlădene”. (Daniela PORUMB)