Un bărbat de 70 de ani s-a aruncat în gol de la fereastra grupului sanitar a Secției de reanimare. Este al cincilea în trei ani, lucru deloc „onorabil” pentru cadrele medicale, care au încercat în zadar să treacă sub tăcere cazul.
Mihaela NICULESCU
Clipe de groază la Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad: o altă persoană și-a pus capăt zilelor aruncându-se în gol de la fereastra unui grup sanitar al Secției de Terapie Intensivă (ATI), aflată la etajul I al clădirii. Este al doilea caz de suicid petrecut în ultimele șase luni și al cincilea pe care l-a înregistrat spitalul în ultimii trei ani.
Pacientul se numea Vasile Chiroșcă, avea 70 de ani și era din comuna Blăgești. Omul era internat în spital în momentul în care gândul sinucigaș a pus stăpânire pe el. Alte persoane care se aflau internate în acel moment ne-au povestit că bărbatul fusese destul de agitat, așa că a fost imobilizat la pat. Cu toate acestea, a reușit să iasă din salonul în care se mai aflau doi pacienți în comă. A pândit momentul în care asistenta medicală era ocupată cu un pacient. A ajuns la baia aflată la trei metri de salon, s-a urcat pe pervazul geamului și s-a aruncat. Se pare că anumite pierderi de memorie sau agitația dată și de posibilele atacuri de panică au stat la baza acestei decizii radicale. Totul s-a întâmplat seara.
Pacientul nu a decedat pe loc, ci la câteva ore de la producerea incidentului, în timp ce era supus investigațiilor cu computerul tomograf. Medicii au considerat ce era necesară o asemenea investigație pentru a se depista eventualele leziuni interne, însă a fost prea târziu. Bătrânul nu a mai rezistat.
Conducerea spitalului a confirmat întâmplarea. Din puținele relații pe care dr. Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului, a acceptat să ni le furnizeze am reținut următoarele: „Pacientul suferise un accident vascular cerebral care nu se soldase cu paralizie, ci cu o agitație permanentă greu de stăpânit. Acesta mai suferea și de mai multe afecțiuni respiratorii”.
Pentru a nu exista dubii în privința cauzei morții pacientului, o reprezentantă a familiei a fost invitată la o întâlnire cu comitetul director al spitalului, unde a primit toate detaliile. Familia nu a depus ulterior niciun fel de plângere, considerând explicațiile ca fiind argumentate și pertinente, neputând acuza personalul medical.
Instituțiile abilitate cu furnizarea informațiilor, sub Silenzio Stampa
Din motive pe care nu le cunoaștem, conducerea spitalului a ales să treacă sub tăcere acest caz. Concluzia este mai mult decât logică, având în vedere că totul s-a petrecut în urmă cu trei săptămâni. În tot acest timp, deși au loc săptămânal întâlniri cu presa tocmai în scopul de a li se comunica ziariștilor cele mai importante cazuri care au făcut obiectul activității spitalului, nimeni nu a pomenit nimic despre nefericita întamplare.
Mai mult, decizia de a ține departe de atenția opiniei publice această informație s-a transferat, se pare și la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului (ISJ) Vaslui. Informația nu a făcut obiectul niciunui comunicat de presă venit în această perioadă din partea IPJ. Scuza că Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al IPJ, era în acel moment în concediu, nu a fost un motiv la fel de întemeiat pentru ca reprezentanții Compartimentului de Relații cu Publicul să nu furnizeze comunicate legate de alte acțiuni ale poliției. Asta în ciuda spațiului generos pe care l-am pus la dispoziția acțiunilor favorabile imaginii instituției.
Cu toate acestea, nu putem ignora disponibilitatea de care a dat dovadă Mihaela Ștraub, ieri, în momentul în care am solicitat detalii. După timpul de documentare pe care ni l-a solicitat, ne-a declarat: „Am fost sesizați de către cadrele medicale, în data de 24 iunie, că un bărbat s-a aruncat de la etajul unu al clădirii. Probabil ca urmare a leziunilor grave, acesta a decedat. A fost efectuată autopsia și urmează să ni se comunice raportul medico-legal. Colegii noștri din comuna Blăgești spun că bărbatul era un om liniștit și nu era cunoscut cu tentative de suicid. Era căsătorit și avea trei copii majori”.
Așa cum spuneam, anul acesta, în doar șase luni, doi pacienți s-au aruncat de la ferestrele toaletelor spitalului. Cu toate că, după cum se vede, aceste încăperi sunt preferate de pacienții cu comportament suicidar, conducerea spitalului spune că montarea gratiilor nu este posibilă.
„Montarea unor gratii este simplă, numai că spitalul a fost construit în așa fel încât nu se pot obtura anumite căi de acces în caz de incendiu. La urma urmei, chiar dacă am avea cum să montăm gratii, asta nu rezolvă problema. Cine vrea să moară, poate găsi și o altă locație în spital pentru a-și pune planul în aplicare”, a declarat Ștefan Constantinciu, managerul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman”.