Home » Social » Taxa de la FEPA – aceeași Mărie, cu altă pălărie

Taxa de la FEPA – aceeași Mărie, cu altă pălărie

În urma articolului nostru, taxa pentru adeverințele de venit și de vechime în muncă a scăzut de la 100 de lei, la 65 de lei.

Articolul “Taxă ilegală la FEPA Bârlad”, publicat în ediția de joia trecută a ziarului Est News, nu a rămas fără efecte. După ce a apărut cu declarații în publicația noastră, Maria Manoliu și-a primit adeverințele de venit și de vechime în muncă, necesare dosarului de pensionare, dar tot contra cost. Atata doar că, valoarea taxei a scăzut de la 100 de lei la 65 de lei.

După un an de zile, în care a așteptat un răspuns în urma cererii depuse pentru eliberarea unor documente de muncă, Maria Manoliu, fostă angajată a SC FEPA SA Bârlad, nu a primit niciun răspuns. Indignată, a mers la societatea unde a lucrat 25 de ani, și după mai multe tergiversări, a aflat că, pentru începerea demersurilor de eliberare a adeverințelor, trebuie să achite 40 de lei și ulterior încă 60 de lei. Disperată, femeia a achitat suma de 40 de lei, deși știa că este o taxă ilegală.

După apariția în ziar a articolului în care femeia denunța aceste nereguli, conducerea societății a luat “atitudine”: a pus-o pe Maria Manoliu pe alte drumuri.

„Am fost chemată de domnul Damian, angajat al Serviciului Personal, singurul care se ocupă de căutarea actelor în arhiva societății. Mi-a spus că actele solicitate sunt la poartă și pot veni să le iau. Ajunsă la poartă, nu am găsit nimic, decât vestea că trebuie să mai achit încă o taxă de 25 de lei pentru ca actele să-mi fie eliberate. Am achitat suma, pentru care am primit chitanță, și așa am intrat în posesia actelor”, a declarat Maria Manoliu. Femeii i s-a explicat că, pentru eliberarea adeverinței de vechime și pentru grupele de muncă, nu se percep taxe, ci doar pentru adeverința de venit și sporuri.

În baza cărei legi conducerea FEPA îi taxează pe foștii angajați, nu am aflat. Contactat, în cele din urmă, Tudorel Hărăbor, directorul societății, a declarat că nu e treaba lui, e treaba noastră, după care ne-a închis telefonul.

În afară de aceste documente, femeia a solicitat și certificatul de acționar, demers care i-a pricinuit altă bătaie de cap și un alt șir de atitudini sfidătoare, până și din partea portăresei intreprinderii: „Tonul cu care ești întâmpinat este cel folosit în cazul unui infractor. «Ce mai vreți?» a fost întrebare răstită adresată de portăreasă

Întâmplător, fiica Mariei Manoliu lucrează în cadrul Comisiei Europene, iar contactul cu lumea civilizată acolo unde omul este respectat și tratat cu demnitate a făcut-o să privească plină de stupefacție umilințele la care a fost supusă mama sa. Ea i-a trimis o adresă lui Vasile Conea, șeful Departamentului Resurse Umane din cadrul FEPA, în care a prezentat cadrul legal care nu stipulează nicio taxă, dar în același timp, și-a manifestat dorința să știe dacă această taxă este reglementată printr-o dispoziție internă. Scrisoarea a fost trimisă pe 14 iulie, termenul de așteptare a răspunsului fiind de o lună. (Mihaela Niculescu)

În urma articolului nostru, taxa pentru adeverințele de venit și de vechime în muncă a scăzut de la 100 de lei, la 65 de lei. Articolul "Taxă ilegală la FEPA Bârlad", publicat în ediția de joia trecută a ziarului Est News, nu a rămas fără efecte. După ce a apărut cu declarații în publicația noastră, Maria Manoliu și-a primit adeverințele de venit și de vechime în muncă, necesare dosarului de pensionare, dar tot contra cost. Atata doar că, valoarea taxei a scăzut de la 100 de lei la 65 de lei. După un an de zile, în care a așteptat…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: