Est News

Bebeluș abandonat într-un cabinet medical

Asistentele de la un cabinet de medicină de familie din Vaslui au avut ieri o surpriză de proporții: pe măsuța din holul incintei au găsit un nou-născut. Autoritățile spun că micuțul era îngrijit și că, cel mai probabil, va ajunge în grija unui asistent maternal. Polițiștii fac cercetări pentru identificarea mamei.

Andrei STESCU

Ieri dimineață, asistentele de la un cabinet medical de familie, situat în Zona Gării Vaslui, au descoperit pe măsuța din holul de la intrarea în incintă un copil abia născut. S-au gândit că bebelușul fusese abandonat și au anunțat autoritățile. Primii la fața locului au fost medicii de la Ambulanță, care au constatat că micuțul se află într-o stare clinică bună. Bebelușul a fost dus ulterior la Spitalul Județean de Urgentă Vaslui, pentru investigații suplimentare.

“La ora 9:14 , la dispeceratul comun ISU-Ambulanță a venit un apel la 112. Apelul a fost făcut de către un medic de familie de la un dispensar din municipiul Vaslui, care ne anunța că a găsit pe holul dispensarului un nou-nascut viu de sex masculin abandonat. La caz a fost alocat un echipaj de urgență, cu medic, care a preluat nou-născutul, l-a evaluat și l-a transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui . Menționez că la momentul preluării starea copilului era stabilă” a declarant Ana-Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanță al Județului Vaslui

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale fac verificări pentru a stabili identitatea mamei, dar și pentru a stabili împrejurările care au dus la abandonarea copilului.

“Am fost sesizați în această dimineață de un cadru medical cu privire la faptul că un băiețel nou-născut a fost abandonat pe o masă în holul unui cabinet medical. Copilul a fost preluat de un echipaj de ambulanță, iar polițiștii din cadrul Serviciului de Investighații Criminale efectuează cercetări pentru a stabili împejurările exacte în care copilul a fost abandonat și pentru identificarea mamei”, a declarant Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Autoritățile au alertat și Direcția Generală de Asistență socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, instițutie care tine sub observație starea băiețelului până la identificarea părintilor și darea copilului la un asistent maternal.

Profilul psihologic al “mamei” și-a abandonat copilul

Spre deosebire de alte județe, în Vaslui abandonul pruncilor este un fenomen rar întânlit. În afară de bebelușul de ieri, cel mai recent caz înregistrat de autorități datează de mai bine de un an, atunci când o mamă și-a abandonat pruncul în Secția nou-născuți a Spitalului Județean de Urgență Vaslui.

“Din informațiile pe care le avem, copilul este clinic sănătos, are o greutate de două kilograme șase sute de grame, cu un aspect foarte îngrijit la momentul abandonului. Copilul va rămâne o periodă în spital sub supraveghere medicală, timp în care urmează procedura legală de identificare a părinților. De acest aspect se ocupă Poliția. Punerea în legalitate a copilului cade în atenția Serviciului de asistență maternală din cadrul primăriei. În funcție de aceste aspecte, cel mai probabil copilul va ajunge în grija unui asistent profesionist. În anul acesta nu am mai avut nici un alt caz de abandon, anul trecut fiind un singur caz de abandon în unitatea sanitară“, a declarant Irina Cîmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Conform psihologilor, mama care și-a abandonat bebelușul este tânără, cu o situația materială precară și posibil cu afecțiuni psihice.

“Este posibil ca, în cazul de față, să fie vorba de o mamă tânără, poate cu o sarcină înaintată și care să nu-și fi dorit acest copil. Faptul că copilul era îngrijit, nu prezenta urme de violență și nu a fost abandonat pe un câmp sau într-un tomberon, ci întro unitate clinică ne spune că își dorește ca micuțul să fie preluat de stat. O altă cauză ar putea fi condiția financiară a mamei, aceasta neputânduși întreține copilul, dar la fel de bine ar putea fi și o persoană cu tulburări psihice, care nu are conștiința responsabilitătii creșterii unui copil. Aș insista pe condițiile pe care le oferă serviciile medicale pentru a preveni o sarcină. Serviciile medicale oferă posibilitatea de întrerupere a sarcinii la timp, dar și consultarea persoanelor nehotărâte de către un psiholog. La fel de mult contează informarea și educatia primită în familie”, a declarant psihologul Violeta Florescu.

Review Overview

User Rating: Be the first one !
Exit mobile version