Alianța Creștin Liberală, rezultatul fuziunii dintre PNL și PD-L, a aprins sprititele în rândul organizațiilor vasluiene ale celor două partide. Surse din interiorul PNL susțin că mai mulți membri ai partidului vor trece, în perioada imediat următoare, cu arme și bagaje, în tabăra Partidului Liberal Reformator, mișcare înființată de Călin Popescu Tăriceanu. Președintele PNL Vaslui, Florin Ciurariu, susține că, oficial nu este decât un astfel de caz, dar admite că există voci nemulțumite de fuziunea cu PDL. De cealaltă parte, nici unii democrat-liberali nu se consideră împliniți prin “unirea dreptei”. Daniel Buzamăt, liderul PDL Bârlad, a demisionat din funcția deținută în cadrul partidului, nemulțumit de unii dintre termenii alianței. Șeful Organizației Județene a PDL Vaslui, Dan Marian, admite existența unor “animozități”, despre care spune că e cazul să înceteze.
Alex SAVA
Sâmbătă, la București, a avut loc semnarea protocolului de colaborare între PNL și PDL. Rezultatul fuziunii celor două formațiuni politice se va numi Alianța Creștin Liberală. Cel puțin deocamdată, pentru că încă mai există divergențe în acest sens. După gafa lui Klaus Iohannis, de la Congresul PNL de luna trecută, când a anunțat ca pe o victorie că organismul rezultat în urma fuziunii celor două partide se va numi tot PNL, membrii celor două formațiuni au devenit un pic mai… gomoși când vine vorba de denumirea noii grupări. În ceea ce privește Alianța Creștin Democrată, nemulțumirile vin din partea unor membri PNL, care consideră că denumirea înclină spre PDL. Invariabil, până la urmă se va ajunge la un compromis și este foarte posibil ca denumirea actuală să rămână, pentru că timpul rămas până la alegerile prezidențiale este relativ scurt, iar înregistrarea juridică a alianței este prioritară.
Liberalii se reorientează
Surse din PNL susțin că, în urma semnării protocolului de fuziune, mai mulți membri ai partidului, în special din rândul organizației de tineret, sunt deciși să se înregimenteze în Partidul Liberal Reformator (PLR), inițiativă politică aparținându-i unui fost membru marcant al liberalilor, Călin Popescu Tăriceanu. Misiunea pe care acest partid și-o propune este tocmai “colectarea” liberalilor nemulțumiți de actualii conducători ai partidului și de strategiile implementate de ei. PLR va fuziona cu PSD, mișcare deja anunțată.
La Vaslui, PLR este condus de Andrei Abutoaei, un tânăr pe care, deocamdată, nimeni nu îl ia în seamă, dar care se pare că aplică cu mare succes ce l-a învățat Tăriceanu.
Președintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, admite că sunt voci nemulțumite de fuziune în PDL, dar spune că nu sunt cazuri de migrații încă: “Mai sunt voci nemulțumite, dar nu e o opinie majoritară. (…) Din câte știu eu, este doar un singur caz de plecare în PLR, nu mai multe. Dar fiecare e liber să facă ce vrea, să se ducă unde vrea”.
Demisie la vârf în PDL
Nici democrat-liberalii nu sunt mai mulțumiți de nașterea Alianței Creștin Democrate. Înainte de semnarea efectivă a protocolului de colaborare, unul dintre membrii de vază ai Organizației județene și-a anunțat demisia. Acesta este Daniel Buzamăt, liderul PDL Bârlad, care, spun surse din cadrul partidului, a recurs la acest gest fiind nemulțumit de unele clauze din conținutul protocolului, cea mai deranjantă fiind candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de președinte.
“Nu știu să spun de ce a demisionat. Motive personale, cred…”, a spus Dan Marian.
În locul lui Buzamăt, în fruntea organizației bârlădene a PDL a fost numit cu titlu interimar Cornel Pleșu.
Ca și Ciurariu, șeful PDL Vaslui admite că există nemulțumiri din partea mai multor membri referitoare la fuziunea cu PDL.
“Din momentul acesta, toată lumea trebuie să înțeleagă că există un singur partid, nu mai există PDL și PNL. În afară de acest partid, nu mai există nimic. E cazul să renunțăm la animozități, pentru că este foarte multă treabă de făcut”, a mai spus Dan Marian.
Cine va conduce Alianța la Vaslui?
Conform protocolului de fuziune, până la înregistrarea oficială a Alianței Creștin Democrate și ulterioarele alegeri, noua organizație politică va fi condusă prin structuri formate în urma contopirii celor existente la nivelul formațiunilor componente.
“Birourile județene și locale ale PNL și PDL se comasează. Nu o să rămână niciun membru pe dinafară”, a explicat Dan Marian.
În protocolul de colaborare se stipulează că alegerile pentru structurile de conducere ale partidului trebuie să aibă loc până în luna ianuarie a anului 2017. Atunci va fi, practic, bătălia între membrii celor două formațiuni, pentru poziții în conducerea partidului.
Dan Marian susține că nu dorește funcția de președinte a Organizației județene a Alianței Creștin Democrate pentru că deja joacă în “liga mare”, fiind membru al Biroului Permanent Național.
“Până la alegeri, mai este multă treabă de făcut. Nu aș putea să spun acum dacă voi candida sau nu. E prea devreme. Se pot întâmpla multe până atunci. Apoi, eu sunt deja membru al BPN realizat în urma fuziunii. Nu mă doare pe mine capul de funcție”, a spus Dan Marian.
Dacă șeful democrat-liberalilor vasluieni spune că este dezinteresat, liberalul Ciurariu nu exclude posibilitatea de a candida atunci când va fi momentul.
“Până în 2017 mai este cale lungă, dar e foarte posibil să candidez. De ce nu?”, a spus Ciurariu.