Statul român plătește de zece ori mai mult pentru întreținerea unei persoane private de libertate decât pentru un bolnav, pentru alocația unui copil sau pentru indemnizatia unui absolvent de studii medii sau superioare fără serviciu.
Roxana NĂSTASĂ
În timp ce România se situează pe ultimul loc într-un clasament al sumelor cheltuite de stat pentru un bolnav (clasament ce ia in calcul țările Uniunii Europene și SUA), la banii alocați pentru deținuți suntem fruntași.
Conform normativelor în vigoare, cheltuielile cu o persoană privată de libertate ajung la aproximativ 2.400 de lei lunar. În această sumă sunt incluse norma de hrană (circa 12 pe zi), condițiile hoteliere, remunerațiile personalului de pază și administrativ, transportul către și de la instanțele de judecată, precum și către/de la alte unități de detenție și chiar pentru cursuri de formare, în caz că vor să se orienteze profesional.
Dincolo de zidurile penitenciarelor, șomerii, bolnavii și copii au mai puține beneficii de la stat. Unii dintre ei nu au bani de medicamente și de mâncare, suma pe care o cheltuie statul cu ei fiind infimă. Spre exemplu, norma de hrană a unui pacient internat în spital este de doar șapte lei pe zi, în vreme ce suma alocată unui deținut este dublă.
Lucrurile stau mult mai tragic în ceea ce îi privește pe copii. Statul alocă pentru creșterea și îngrijirea unui copil „fabuloasa” sumă de 42 de lei. Raportat la zi, un copil ar trebui (cel puțin) să mănânce zilnic cu doar 1,4 lei!
Apare, fireasca întrebare unde e echitatea?! Apoi, se mai înregistrează un fenomen. Există cazuri în care persoanele fără adăpost și cele care nu se pot întreține comit mici infracțiuni care să le asigure, mai ales iarna, un loc călduț și trei mese pe zi, fenomen confirmat inclusiv de reprezentanții penitenciarelor.
În prezent, penitenciarele românești găzduiesc deținuți pentru întreținerea cărora trebuie să cheltuiască lunar aproximativ 16 milioane de euro.