Ploile abundende, dar și iresponsabilitatea oamenilor care aruncă gunoaiele pe unde apucă, au făcut ca majoritatea canalelor deschise să se înfunde.
De câteva zile a început decolmatarea canalelor deschise din Bârlad. Primăria locală a luat inițiativa decolmatării canalelor, o prioritate în urma ploilor din ultima perioadă.
Canalele deschise din Bârlad sunt, în această perioadă, într-o stare nu tocmai bună. Ploile care au căzut, la care se adaugă mizeria aruncată de cetățeni și vegetația sălbatică crescută din belșug au dus la colmatarea canalelor deschise, prezentând risc de inundație. Din lipsă de fonduri, primăria a alocat doar 220.000 lei pentru decolmatarea a șapte km din cei 15 pe care se întind canalele deschise din Bârlad.
„Concret, această acțiune este de reabilitare, decolmatare, igienizare și curățare a canalelor de corpurile străine (PET-uri, moloz, gunoi) și vegetație. Am început cu canalul fost 23 August, care traversează străzile Învățăturii, Vasile Pârvan, Ardeal. Este un canal de preluare a apelor pluviale, însă cetățenii nu înțeleg să nu arunce aici gunoiul, apa uzată sau molozul” a declarat Neculai Florea, șeful secției Canalizare – Epurare, din cadrul Aquavas Bârlad.
Decolmatarea în această perioadă va fi făcută doar în cazurile care reprezintă urgențe, respectiv pe canalul menționat, care are 2,5 km, pe canalul Costache Robu, de un kilometru, și pe canalul Alexandru Vlahuță, de doi km. La anul, vor fi curățate și celelalte canale, respectiv canalul Decebal, cu o lungime de 300 m, canalul Tuchiloaia de 800 m, canalul Al. I. Cuza, de 1,6 km și canalul Buridava – Sucidava, de 350 m.
Locuitorii din zonele canalelor, în special cei din zona canalului fost 23 August, s-au săturat de mirosul pestilențial care vine dinspre canal. Vinovați nu sunt doar cetățenii de la case care își deversează apele menajere în canalul deschis, ci și locatarii blocului Q2, din strada Vasile Pârvan, care au racordat țeava de canalizare la cea de deversare a apei pluviale, astfel încât și apa menajeră a acestora se varsă tot în canal.
Reprezentanții Agenției de Mediu cică au luat act de aceste nereguli, dar până acum nu a fost amendată nicio persoană.
„Situația se va schimba de îndată ce va fi făcută rețeaua de canalizare menajeră în cartierele Munteni și Podeni”, a mai spus Florea.
Lucrările de decolmatare la cei șapte kilometri de canal se vor desfășura pe tot parcursul acestui an și vor fi realizate în proporție de 70% cu utilaje și 30% prin munca a șapte oameni. (Mihaela NICULESCU)